stryder Napisano 20 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Znacie jakąś literaturę, niekoniecznie wybitnie fachową, która opisuje polski wkład w zwycięstwo aliantów w II WŚ w języku niemieckim? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Poszukaj dzieł Karola Grunberga. Polecam Czas Wojny".Bardzo fachowa książka. Nie znam niemieckiego odpowiednika tytułu,ale powinno to być wydane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Horhe - akurat przykład Czasu wojny" Grünberga jest wysoce niefortunny. Muszę przyznać, że mam poważne zastrzeżenia do tej publikacji (mówię o wydaniu z 1991 r. - może były potem kolejne, uzupełniane i poprawiane). Bibliografia - owszem - obszerna (wykaz zajmuje ponad 16 stron), ale zdecydowana większość publikacji pochodzi sprzed 2 poł. lat 80-tych, a naprawę mało jest z przełomowego 1989 (z 1990 nie ma żadnej). Dobór również jest zastanawiający - np. odnajdziemy w bibliografii niemal komplet wspomnień marszałków i generałów ZSRR wydanych w okresie PRL-u w Polsce. Cytaty z Żukowa są notoryczne. Treść uwazględnia fakty, które przemilczano za Polski Ludowej (pakt Ribbentrop-Mołotow, 17 IX, Katyń etc.), ale często widać naleciałości historiografii z epoki (zwłaszcza pewne sformułowania). Autor wielokrotnie powtarza obiegowe (i nieprawdziwe zarazem!) opinie, wiele zaś opisów jest znacznie bardziej ogólnikowych niż w dzisiejszych podręcznikach historii do szkoły średniej! Ponadto przez ostatnie 15 lat badania nad historią DWS posunęły się znacznie naprzód i wiele prezentowanych ustaleń jest już niekatualnych. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stryder Napisano 21 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2006 Dzięki za zainteresowanie!Interesuje mnie literatura o polskim czynie zbrojnym i wkładzie do zwycięstwa w IIWŚ, ponieważ chcę mojemu niemieckiemu koledze sprezentować ową pozycję, bo żywo zainteresowany jest dziejami Polski i Polaków. Niekoniecznie muszą to być fachowe, dlatego, że to dla kompletnego laika, choć ważne też byłoby to, aby te książki nie były okraszone cytatami z Żukowa, Lenina i Bóg wie jeszcze kogo o znakomitym nazwisku". Dlatego ten Czas wojny" odpada. Mogą być też wydawnictwa np. opisujące poszczególną jednostkę, bitwę, etc.Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.