Skocz do zawartości

Wkład Polaków w II WŚ - po niemiecku

stryder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znacie jakąś literaturę, niekoniecznie wybitnie fachową, która opisuje polski wkład w zwycięstwo aliantów w II WŚ w języku niemieckim? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Napisano
Poszukaj dzieł Karola Grunberga. Polecam Czas Wojny".
Bardzo fachowa książka. Nie znam niemieckiego odpowiednika tytułu,ale powinno to być wydane.
Napisano
Horhe - akurat przykład Czasu wojny" Grünberga jest wysoce niefortunny. Muszę przyznać, że mam poważne zastrzeżenia do tej publikacji (mówię o wydaniu z 1991 r. - może były potem kolejne, uzupełniane i poprawiane). Bibliografia - owszem - obszerna (wykaz zajmuje ponad 16 stron), ale zdecydowana większość publikacji pochodzi sprzed 2 poł. lat 80-tych, a naprawę mało jest z przełomowego 1989 (z 1990 nie ma żadnej). Dobór również jest zastanawiający - np. odnajdziemy w bibliografii niemal komplet wspomnień marszałków i generałów ZSRR wydanych w okresie PRL-u w Polsce. Cytaty z Żukowa są notoryczne.
Treść uwazględnia fakty, które przemilczano za Polski Ludowej (pakt Ribbentrop-Mołotow, 17 IX, Katyń etc.), ale często widać naleciałości historiografii z epoki (zwłaszcza pewne sformułowania).
Autor wielokrotnie powtarza obiegowe (i nieprawdziwe zarazem!) opinie, wiele zaś opisów jest znacznie bardziej ogólnikowych niż w dzisiejszych podręcznikach historii do szkoły średniej! Ponadto przez ostatnie 15 lat badania nad historią DWS posunęły się znacznie naprzód i wiele prezentowanych ustaleń jest już niekatualnych.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dzięki za zainteresowanie!Interesuje mnie literatura o polskim czynie zbrojnym i wkładzie do zwycięstwa w IIWŚ, ponieważ chcę mojemu niemieckiemu koledze sprezentować ową pozycję, bo żywo zainteresowany jest dziejami Polski i Polaków. Niekoniecznie muszą to być fachowe, dlatego, że to dla kompletnego laika, choć ważne też byłoby to, aby te książki nie były okraszone cytatami z Żukowa, Lenina i Bóg wie jeszcze kogo o znakomitym nazwisku". Dlatego ten Czas wojny" odpada. Mogą być też wydawnictwa np. opisujące poszczególną jednostkę, bitwę, etc.
Pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie