Mel Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam forumowiczów. Czy ktoś może potwierdzić, czy wejście do podziemi pod ul. Pabianicką to to zamknięte błyszczącym włazem przy ul. Dubois? Z góry dziękuję Mel.
Gunship! Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Z tego co kojarzę wejście było bliżej Odrzańskiej (tam gdzie dawna restauracja Lotnicza"). Co do włazu na Dubois nie mam zielonego pojęcia. PS: Z której jest on strony? Tam gdzie hamburgery??
Mel Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam Gunship! Nie wiem gdzie są hamburgery, bo tego nie jadam, po prostu przed Dubois idąc od Świętojańskiej.
bunkerites_banditen Napisano 20 Czerwiec 2006 Napisano 20 Czerwiec 2006 Wejście od Lotniczej - Panowie to wejście nie istniejej od czasu budowy jezdni (tzn nowego pasa) a było z tyłu knajpy. Jest jeszce jedno wejście, ale o nim nie bede pisał (wiadomo czemu) Jak jest ktoś zainteresowany wyprawą to zaprasza (pisać prywatnie na maila). Mam zamiar się tam wybrać jakoś niebawem. Trzeba będzie troszke popracować nad wejściem, ale da się radę. Nie w takie miesca sie wchodziło. Można rozrysować całe podziemia a troszkę jest chodzenia.Chętnyc zapraszam, nie tylko na Pabianicką, w Lodzi troszke tego mamy
Gunship! Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 BB wiem że dawna Lotnicza" jest już pod pasem :) Mel - Hamburgery były róg Dubois i Pabianickiej po lewej stronie patrząc w stronę WZL.
Mel Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Napisano 23 Czerwiec 2006 Gunship. Za moich czasów to w tym miejscu był salon prymitywnych jeszcze wtedy gier z moją ulubioną Pajacco". Jak się szło na film do MUZY", to trzeba było tam wejść.
jagoda Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Bunkerites_banditen a co wiesz na temat schronów w parku im. Moniuszki (kolejowym). Jakiś czas temu zauważyłem tam pagórek i pozostałości wejścia, w chwili obecnej zasypane. Konsultowałem to znalezisko z jednym specem od bunkrów i wg jego to są jakieś szczeliny plot. z tym że zakryte. Masz jakąś teorię w tym temacie?Pozdr. MJ
Gunship! Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Jagoda - już napisałem maila w tej sprawie do BB :)
bunkerites_banditen Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Siemka, postaram się dzisiaj odpwoeidzieć na maile :) Może sie uzgodni jakieś spotkanie :)Pozdrawiam
Boruta Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Taka ciekawostka - w Ozorkowie przy stacji kolejowej wyburzyli fabrykę, ale pod ziemią coś pozostało - wejście chyba jest, nie wiem jak w środku, złomiarze wyrwali klapy zamykające, widać od strony drogi.Pozdrawiam
fafik Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 tak w ramach ciekawostek jak Manufakture budowali zapadła się koparka, aż po łyche - okazało się ze tam był ogromny wg relacji gościa który jest tam podwykonawcą przy pracach budowlanych, kompleks podziemii - ba nawet mówi znaleziono tam dużą ilość pozostałości po maszynach z epoki i co ciekawe takie klisze z obrazkami faktury różnych materiałów produkowanych chyba w fabryce, mówił ze chciał to oddac do muzeum włókiennictwa ale niebardzo wiedzieli co z tym zrobić i go odesłali z tymi kliszami do wszystkich diabłów.pzdr fafik
obert8 Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 jak zwykle a krzycza ze kopiemy luski ciekawe jakby ktos z kawalkiem wykoanej pikelhauby poszedl do muzeum tradycji niepodleglosciowych pzdr
dream28 Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 podczas budowy Manufaktury koparka natrafiła na nieznane podziemia, które okazały się piwnicami budynku należącego do Bittdorfów - browarników, którzy sprzedali teren Poznańskiemu pod budowe fabryki. w piwnicy znadowaly sie sprżety i naczynia z okesu. Niemcy mają piwo Bitbugrer, my mieliśmy Bittdorfer:Pciekawe... muzeum historii robią a znaleziska olewają.. znaczy się, że to pic na wode.pozdro
ARCHI25 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 CześćBył ktoś już w tych podziemiach w Ozorkowie?
spawnotello Napisano 12 Styczeń 2008 Napisano 12 Styczeń 2008 Jesli ktos wie cos o podziemiach na ul.Leczyckiej w szkole podstawowej nr.5 laczacej ul.Poznanska,Przybyszewskiego,SenatorskaProsze o odpowiedz i z gory dziekuje.p.s. jesli ktos wie gdzie mozna skopiowac plany bydynku szkoly nr5 i podziemi lub poczytac o tym tez prosz o informacje.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.