kloki Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam.Poszukuję wszelkich informacji na temat tych niemieckich jednostek saperskich, szlak bojowy itp. Proszę o pomoc!Pozdrawiam - kloki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PionierBat/PiBat22.htmJesteś pewien, że pozostałe 2 jednostki w ogóle istniały (a przynajmniej, że nazywały się dokładnie tak, jak podałeś)? Na Lexikon der Wehrmacht" listy jednostek saperskich są kompletne, a tych 2, jakie wymieniłeś, nie ma. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2006 W książce o działaniach rosyjskiego 11 KPanc. Zbigniew Raźnikiewicz pisze:18.1.1945 między X i Y, tj. w pasie natarcia 11 KPanc., broniło się kilka pododdziałów z rozbitych jednostek i przynajmniej sześć świeżych batalionów (155 BSap., 136 bzap. oraz 22 i 514 bsap.)....Czy to możliwe, że autor się pomylił?Leuthen - czy jesteś w stanie przetłumaczyć mi ten tekst o 22 Pionier Bataillon?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Możliwe, że autor się pomylił - albo zapomniał, że to np. był batalion zapasowy, szkolny etc. Tekst mogę przetłumaczyć, ale nie ma tam nic o działaniach bojowych tego batalionu. Jak napisano, należał on do 22.Dywizji Piechoty [LL - o ile mnie pamięc nie myli to znaczy Luftlande", czyli przewożona drogą powietrzną]. W styczniu 45' dywizja ta znajdowała się w Chorwacji.PozdrawiamLeuthenPS Co to za konspiracja z tymi miejscowościami X i Y? Boisz się, że miejscówki Ci ktoś zgarnie? :-)) Przecież teraz np. ja bez problemu dotrę do tej publikacji o której mówisz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Hehe, nie chcialo mi sie przepisywac miejscowosci, co w sumie nie ma większego znaczenia. X - Inowłódz, Y -Tomaszów Maz. Chodzi o to, iż te jednostki przechodziły przez moje miasto. Jesteśmy w trakcie poszukiwań nazwy oddziału dla grupy rekonstrukcyjnej odtwarzającej saperów Wehrmachtu. Stąd moja prośba o wszelkie dane..Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.