Jump to content
  • 0

Pytanie do znawców amunicji

leszek69

Question

20 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Leszek przenoszę nasza dyskusje do działu Towarzyskie, aby nie zasmiecac forum.

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=334359&id_forum=8#ost

Pzdr AK77
Posted
Jarek chodziło mi o ta łuske - angielska.
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=anglia&pokaz=angol4

Pzdr AK77
Posted
do AK77-pisząc ziomale miałem na myśli że blisko mieszkamy,kiedy byłem młody to słowo miało takie znaczenie,syn dał mi do zrozumienia że mogę być żle zrozumiany.LP.
Posted
Proszę o namiary na bicia łuski 13-S-S-3,wymiar jak u Mauzera, jeszcze jedna od pistoletu ;BIE-43-9MM9(z góry dziękuje)pozdrawiam!LP
Posted
Leszek nie zauważyłem twojego wczesniejszego postu o ziomalach. Ja znalazłem niedaleko swojej miescowosci łuski do parabellum angielskie i amerykańskie z 43 roku. Prawdopodobnie sa to zrzutowe naboje dla partyzantki. Choc nie mozna wykluczyc że niemcy używali zdobycznej amunicji.

Pzdr AK77

Ps. Leszek skąd jesteś ?
Posted
Leszek69 ja znalazłem te łuski ok. 300 metrów drogą na wschód od Wyr-u.

Pzdr AK77

Ps. leszek jak mozesz to na sobote uszykój wodę moneralną na maraton. Ok. 10.50 powinienem przebiegać przez twoją miejscowość.
Posted
13 S S 3 - 13 - rok produkcji, 3 partia, S - Konigliches Arsenal, Spandau, S - łuska z mosiądzu 72 (72% Cu, 28% Zn)

A z tą pistoletową to nie mam pojęcia. Wejdź na
www.luski.poszukiwania.pl
Posted
Co do tej łuski pistoletowej - kojarzy mi się jedynie Wielka Brytania. Powiedz mi, czy w miejscu ,gdzie jest BIE, to z I jest zrobiona taka jakby strzałka? Jeśli tak to poniżej masz wytłumaczenie oznaczeń
Producent: Royal Ordnance Factory, Blackpole. Wyprodukowano w 1943 roku
Posted
Jeżeli łuska z oznaczeniem 9MM ma 19 mm wysykości to jest to łuska 9mm Parabellum angielska z 1943 roku.

Pzdr AK77
Posted
Właśnie obok Wyru a nawet przy samym młynie (te dołki nie zasypane to nie ja)apropo partyzantki to dziadkowie opowiadali że u nas to raczej bandytka była,Danielak i jego kolesie łupili tak jak Sowieci że o Szkopach nie wspomnę,żeby było śmieszniej to w zeszłym roku Danielak został pośmiertni zrechabilitowany z powództwa córki.W sobotę niestety jestem w pracy ,ale dam polecenie synom.Czy znasz takie ciekawe miejsce równolegle za kopalnią piasku?ja tam trafiałem Carskie guziki i tony odłamków.Pozdrawiam LP.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information