Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie do znawców amunicji

leszek69

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Leszek przenoszę nasza dyskusje do działu Towarzyskie, aby nie zasmiecac forum.

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=334359&id_forum=8#ost

Pzdr AK77
Napisano
Jarek chodziło mi o ta łuske - angielska.
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=anglia&pokaz=angol4

Pzdr AK77
Napisano
do AK77-pisząc ziomale miałem na myśli że blisko mieszkamy,kiedy byłem młody to słowo miało takie znaczenie,syn dał mi do zrozumienia że mogę być żle zrozumiany.LP.
Napisano
Leszek nie zauważyłem twojego wczesniejszego postu o ziomalach. Ja znalazłem niedaleko swojej miescowosci łuski do parabellum angielskie i amerykańskie z 43 roku. Prawdopodobnie sa to zrzutowe naboje dla partyzantki. Choc nie mozna wykluczyc że niemcy używali zdobycznej amunicji.

Pzdr AK77

Ps. Leszek skąd jesteś ?
Napisano
Leszek69 ja znalazłem te łuski ok. 300 metrów drogą na wschód od Wyr-u.

Pzdr AK77

Ps. leszek jak mozesz to na sobote uszykój wodę moneralną na maraton. Ok. 10.50 powinienem przebiegać przez twoją miejscowość.
Napisano
13 S S 3 - 13 - rok produkcji, 3 partia, S - Konigliches Arsenal, Spandau, S - łuska z mosiądzu 72 (72% Cu, 28% Zn)

A z tą pistoletową to nie mam pojęcia. Wejdź na
www.luski.poszukiwania.pl
Napisano
Co do tej łuski pistoletowej - kojarzy mi się jedynie Wielka Brytania. Powiedz mi, czy w miejscu ,gdzie jest BIE, to z I jest zrobiona taka jakby strzałka? Jeśli tak to poniżej masz wytłumaczenie oznaczeń
Producent: Royal Ordnance Factory, Blackpole. Wyprodukowano w 1943 roku
Napisano
Jeżeli łuska z oznaczeniem 9MM ma 19 mm wysykości to jest to łuska 9mm Parabellum angielska z 1943 roku.

Pzdr AK77
Napisano
Właśnie obok Wyru a nawet przy samym młynie (te dołki nie zasypane to nie ja)apropo partyzantki to dziadkowie opowiadali że u nas to raczej bandytka była,Danielak i jego kolesie łupili tak jak Sowieci że o Szkopach nie wspomnę,żeby było śmieszniej to w zeszłym roku Danielak został pośmiertni zrechabilitowany z powództwa córki.W sobotę niestety jestem w pracy ,ale dam polecenie synom.Czy znasz takie ciekawe miejsce równolegle za kopalnią piasku?ja tam trafiałem Carskie guziki i tony odłamków.Pozdrawiam LP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie