Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o identyfikacje

mat

Pytanie

Napisano

Witam i proszę o identyfikacje.Co to są za przedmioty ? Czy są bezpieczne? Z góry dzięki.Pozdrawiam.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten pierwsze dwa wyglądają jak pociski, ten drugi może to być 75 mm ppanc a pierwszy coś koło kalibra 50 mm ale trudno powiedzić z tymi zdjęciami daj lepsze foty i podaj wymiary wysokość średnice (najlepiej zdjecia jeszcze od góry i spodu).Trzeci to naiprawdopodobniej kawał złomu bo nic ze zdjęcia nie da sie odczytać.
Napisano

Ten drugi jeszcze raz.Zaraz dam jeszcze jedną fotke tego trzeciego.Dwa pierwsze zostawiłem zakopane w lesie.Wolałem nie ryzykować.

Napisano
Pierwsz to odłamkowy granat karabinowy niemiecki typu Gewheresprenggranate 30, tył rozerwany, zapalnik głowicowy uszkodzony, zawiera 30g. pentrytu oraz detonator ! wniosek - NIEBEZPIECZNY.

Drugie nie mam pojęcia...

Ostatnie to również niemiecki granat karabinowy, tym razem przeciwpancerny o działaniu kumulacyjnym Gewerpanzergranate 40gross. zapalnik denny bezwładnościowo-uderzeniowy widze masz osobno (!) wkładka uszkodzona,w środku napewno tkwi detonator oraz ok 130 gram pentrytu z dodatkiem pyłu aluminium! wniosek - BARDZO NIEBEZPIECZNY.
Ale widze że zaniosłeś to już do domku! BARDZO NIEODPOWIEDZIALNE ZACHOWANIE!!!!
Na etapie takiej wiedzy jaką aktualnie posiadasz, lepiej sprzedaj wykrywacz i zacznij zbierać znaczki!

Wywal to jak najprędzej! lub zgłoś komu trzeba!

Pozdro.
Napisano
Dzięki Loslau za szybką odp.Tego draństwa właśnie się pozbyłem !!!! Masz racje.Widocznie moja wiedza na temat przedmiotów niebezpiecznych jest uboga.Chyba muszę trochę się zagłębić w fachowej literaturze zanim wyruszę na dalsze poszukiwania.Bo tyle tego świństwa w ziemi leży.Możesz podać jakieś linki z tego tematu? Jeszcze raz dzięki.pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie