sigismundus Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 21. Niewola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigismundus Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 22. cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigismundus Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 23. cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigismundus Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 24. cd. Ostatnie, jeżeli się spodoba może wrzucę coś jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 No podoba się, podoba. Dzięki! :)Proszę o więcej zdjęć i relacji z przebiegu rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigismundus Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Były zdjęcia, czas na relację. Według mnie jak na pierwszy raz było nieźle. Mam nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej. Duże wrażenie robiła kawaleria, powinni mieć hełmy a nie rogatywki ale to szczegół. Na pochwałę zasługują efekty pirotechniczne, zwłaszcza działo i moździeż, jak również wspomniana wyżej petarda wrzucona do okopu. Widownia myślała, że jest to niezaplanowane i zaraz wybuchnie a revolt zginie! :) Brawo! Strzelająca broń w rekonstrukcji bitwy pod Iłżą znacznie podniosła realizm, szkoda, że nie było jej w potyczce z Rosjanami. A propo Rosjan, szkoda, że na plecach widziałem kostkę, a na głowie hełm wz.50. Poza tym było parę innych niezgodności historycznych np. współczesne spodnie jednego z Niemców czy cały strój motocyklisty. Większość publiczności i tak tego nie wiedziała. Szkoda, że nie było samolotu i planowanej liczby rekonstruktorów. Mimo to ogólne wrażenie bardzo dobre z czasem na pewno będzie jeszcze lepiej. Życzę powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigismundus Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Zapomniałbym...Minusem był dość długi czas oczekiwania pomiędzy pierwszą a drugą rekonstrukcją (trochę ponad godzinę). Jednak publiczności się podobało gdyż mimo to nikt nie odchodził :) Rozumiem, kłopoty techniczne, czekanie na broń z Łodzi. Mam nadzieję, że za rok będzie lepiej. Gdybyście jeszcze kupili Ura i przyjechał tks! :) Po ilości zebranych pieniędzy wnioskuję, że może się to udać :) Raz jeszcze życzę powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Mała uwaga do zdjęcia 3 i 4 - ja wiem że to zabawa, koledzy nie chcą na siebie krzyczeć i wogóle, ale może jednak zróbcie coś żeby sobie poprawić prezencję. Panowie - to jest k..a polski mundur i wypadałoby jakoś w nim wyglądać!! Nie mówię już o mozaice, bo nikt nie musi od razu mieć Lancjera czy inne Hero - ale pas na jajach, złe trzymanie broni jest łatwe do skorygowania...pzdrMichał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladky Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Rzeczywiście Łosiu zdjęcie jak z łapanki, ale jest ono zrobione zaraz po rekonstrukcji 17 wrześniaNie wszyscy zdążyli się poprawić, pozbierać do kupy, a musieliśmy szybko zejść z pola, żeby zrobić miejsce dla pokazów kawalerii.Poza tym część młodszych kolegów występowała po raz pierwszy. Z pewnością miało to wpływ na przebieg bitwy co też widać na fotografiach.Ale i tak trzeba pochwalić Rewolta i 51 pp za to, że mimo przeciwności udało im się impreze przeprowadzić.Ja w swoim imieniu dziękuję im za zaproszenie i powierzone, odpowiedzialne zadania. Dziękuję również Krzyśkowi z Żelaznego Orła za pomoc w ułożeniu scenariusza bitwy.Pozdrawiam i dzięki za uwagi.GładkiSRH Wrzesien 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestler Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Wielkie dzięki dla Revolta! Jak na pierwszy raz było super! O małych potknięciach za miesiac już nie będziemy pamiętać-liczy się dobra atmosfera i wzajemne zrozumienie. Pytałem widzów czy sie podobało. KAŻDY był mile sakoczony!!! To tylko ze strony rekonstruktorów możliwe było wychwycenie drobnych minusików!!! Przecietny człowiek był zadowolony. MYŚLĘ ŻE CAŁA SPOŁECZNOŚĆ IŁŻY już DOCENIłA TO CO ZROBIŁ REVOLT I JEGO GRH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2006 ja dziękuje bardzo Gładkyemu i Krzyśkowi za scenariusz,kamilowi z 8 pp za pomoc w organizacji i nie raz wylany kubeł zimnej wody na twarz w celu otrzeźwienia mojej osoby z zamotania myslowego. Co do ura i tks-a....kasy zebraliśny około 1000 zł ,ale mówiąc szczerze została nam połowa-zwrot kosztów za transport koni oraz strzały z armaty musiały kosztować. W sumie z naszej strony wydaliśmy około 2000zł, władze gminy zafundowały ochrone i toi-toje.Pomnik na piłatce został oczyszczony po mojej interwencji w urzędzie i wyglada jak w dniu otwarcia:)jeśli chodzi o mozaike mundurów to sorki ale działamy dopiero od roku a nasi starzy nie nazywają się Kulczyk.chciałem też podziękować wszystkim którzy nas wspierali i sponsorowali.Specjalne pozdrowienia dla Bjara:P który nie dotarł na miejsce kocentrcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funky_OWall Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Revolt, Losiu2 nie pisał o mozaice mundurowej (bo to zależne jest od kasy), lecz pisał o wyszkoleniu i zachowaniu wojskowym. Najlepiej przyjąć takie założenie: mam na sobie mundur, zachowuje sie jak żołnierz. Tym bardziej że ludzie patrzą i fotografują. Znam to z autopsji, 2002 Bzura, też wyglądałem smutno, dlatego warto sie pilnować.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Dziś widziałem relację w Telewizyjnym Kurierze Mazowieckim. Jak mawiał mój polityczny" w wojsku: nowe życie rodzi się w bólach. Pierwszy raz wszystkie niedociągnięcia można wybaczyć. Następny raz będzie o wiele trudniejszy. Jeśli na następnej imprezie będzie biegał koleś w niemieckim hełmie i w amerykańskim kamo i w 39 roku będzie jeździł łaciaty motocykl i kilka innych kwiatków...zjedzą Was wszyscy na deser. Chylę czoła przed podjęciem trudu zorganizowania imprezy reko. Życzę wytrwałości w organizacji następnych widowisk.(-)Steiner AA7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2006 nie moją winą jest to że nie przyjechały grupy niemieckie, więc tobyli ludzie z łapanki.Ważne jest to ze widiwisko barodzo podobało sie widowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 w imieniu Grupy AA7 dziekuje za okreslenie ludzie z łapanki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladky Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 No, Panowie, żeby nie powiedzieć za dużo.Na pewno Rewoltowi nie chodziło o Was, bo AA7 zaprezentowało sie bardzo dobrze, jak zwykle zresztą. Problem, że dobrze umundurowanych i wyszkolonych Niemców było mało - podobny problem z przeszkoleniem mieliśmy po stronie polskiej - i braki trzeba było jakoś uzupełnić. No więc było trochę ludzi z łapanki, ale na pewno nie brakowało im zapału i chęci do wystąpienia. Każdy starał sie na miarę swoich możliwości i swojej wiedzy.Ale na prawdę trzeba docenić trud organizatorów, bo zależało im na tym, żeby wszystko wypadło dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leowawa Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Revolt hallo hallo, zapomniałes o AA7, siedmu chłopa to chyba nie łapanka.Rekonstrukcja jak na pierwszy raz była bardzo udana. Nastepnym razem musimy zrobic próbę a organizator musi pamiętać o karetce pogotowia i straży pożarnej. Wielkim plusem, było doskonałe jedzenie w ilości nie do przejedzenia. Rewelacyjna atmosfera rodzinnego pikniku a wszyskie niedociągnięcia usuniecie w następnym roku.Przesyłam link do galeri z rekonstrukcji.http://robcel.spymac.com/rekonstrukcja/Rekonstrukcje%20walk.htmlKrzysiek AA7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 reko naprawde było fajne zdjęcia sa super i naprawę warto był przyjechać mam nadzieje że za rok bedzie lepiej ibedzie więcej ludzi a jesli chodzi o AA7 to chłopaki są naprawdę profesjonalistami tak jak żelazny orzeł i wrzesień 39 reszta chłopaków mniej doswiadczonych jak to ktoś powiedział z łapanki to byli ludzie ubierani na szybko czesto w to co było pod ręką a jak chodzi o motocylke to były takie jakie przyjechały i dobrze że były takie .jesli chodzi o zdjecia 3i4 to pewnie pijesz do mnie do tego jak mam pas czy karabin ale ja pare minut wczesniej odwaliłem reko 17 wrzesnia 1939 i naprawdę poszedłem na odprawę tylko po przebraniu i podjeciu broni strzelajacej więc mogłem tak wygladać i to trwał ojakieś 1min potem prowadziłem oddział polski na pozycje to poprawiłem umundurowanie i wyposarzenie koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2006 łapanka- miałem na myśli ludzi którzy nie mieli mundurów a na prędce coś im się znalazło!!!! to jest moje sprostowanie. Chłopaki z 7 AA przeciez wiecie ze mam was za fachowców i takie określenie w waszym kierunku z ust by mi nie wyszło:)Panowie pokazaliście wielką klase i doskonałe przygotowanie. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2006 leo i okejos sory za moje niedociagniecie słowne:) ale dzięki za krytyke podziałało to na mnie jak hola hola powstrzymaj się zły człowieku":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Na samym początku powiem Panowie o sobie, że od pewnego czasu Was wsszystkich obserwują - Ossów 2005, Bzura 2005, Lublin 2006, Iłza 2006 i Bzura 2006 też będzie i jak będzie czas to i Kock. Swego czasu brałem tez udział w okragłych rocznicach uroczystości z okazji Market Garden i Overlord, więc nie jestem żadną klaczą trojańska ani człowiekiem z nikąd. Co do moich opini na temat Iłza 2006, to powiem tak: tak krawiec kraje, jak mu materiału staje, w tym przypadku chodzi o pieniadze i o ludzi. Widziałem , że widzom nie przeszkadzały kolory sahara na beemwicy ze Stalowej Woli, bo gawiedź widziała taki tylko na filmach, drógie BMW, choc w kolorach historycznie nieco bardziej realnych, miało slabo umundurowaną ekipę, bo to byli harleyowcy, którzy przyjechali w skórach i spytali się czy mogą się na coś przydać. Wyposarzenie w sprzęt ciężki, jak na pierwszy raz rewelacja, 2 motory, działo 35mm, rarytas, czyli lorneta norzycowa, ostatnio widziałem pod Bzurą chyba, emgieta stan pod wzgledem bebechów gabinetowy, jednym słowem ok. Dostęp do lepszego sprzętu mają tylko stare rzetelne firmy: 7AA i Pomerania. Kończę i myślę, że to początek pięknej znajomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 nasza próznosc została mile połechtana - dzieki :DDDDDa tak nawasem mówiąć chłopcy z AA7 b chwalili imprezke i klimat... a miejsce.. cóz.. rozpatrujemy jako ew naszych manewrów.... b klimatyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2006 tak wiec zapraszam do Iłży:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2006 a to echa w prasie:http://www.echodnia.eu/radomskie/?cat=10&id=34204a tu istne anomalia pozytywna opinia GW o niemieckich GRHhttp://serwisy.gazeta.pl/cjg/1,32211,3555654.html i kolejne nawiązanie do tematuhttp://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3532090.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Idące w kierunku Warszawy wojska niemieckie rozbiły w miejscowości Piłatka pod Iłżą trzy polskie dywizje pancerne" i inne kwiatki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.