Skocz do zawartości

Lutynia - 17 czerwca

Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W najbliższą sobotę szykuje się coś ciekawego w Lutynii. Nazwa tej miejscowości nieopodal Wrocławia jest znana wszystkim tym, których interesują pola bitew prusko-austriackich z XVIII w. na Dolnym Śląsku :-)
Nie wiem dokładnie co jest w planie, ale na pewno pojadę sprawdzić :-)
Wszystko ma się zacząć o 10.00 pod kamiennym pomnikiem-krzyżem, który stoi przed murem otaczającym kościół w Lutynii. Ma być złożenie wieńców, jakieś przemowy a potem - z tego co zrozumiałem - w dawnym budynku muzeum zostanie odsłonięta makieta bitwy. Z tego wynika wniosek, że muzeum po 61 latach przerwy znów rusza!!!

Pozdrawiam i do zobaczenia w sobotę
Leuthen
Napisano
A nie wiesz czy budynek muzeum bedzie od soboty ogólnie dostępny ?
Byłem tam w tym roku - wszystko zamknięte na głucho :-(
Sympatycznym gadżetem jest tablica z opisem ( w której trochę błędów znalazłem - ale nie bedę się czepiał o detale )- ogólnie miejsce robi wrażenie - wyrwa w murze , krzyż w miejscu zdobycia ... uzupełnieniem jest wizyta w pałacu w Leśnicy , z tego miejsca pozdrawiam sympatyczną obsługę , która oprowadziła nas po obiekcie , gdzie Fryderyk zaskoczył austriackich oficerów :-)
Napisano
z tego co się dowiedziałem potwierdzam że ma być udostepniona makieta bitwy lutyńskiej , nie mam pojęcia czy orginalna czy reprodukcja ?

To co za rok na polach lutyńskich rekonstrukcja ?
Napisano
Ta makieta nie będzie orginalna, została zrobiona przez uczniów miejscowej szkoły tu jest link
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Włodarczyk/Ustawienia%20lokalne/Temporary%20Internet%20Files/Content.IE5/O7HRA23D/diorama_cz1%5B1%5D.ppt#256,1,Diorama Bitwy pod Lutynią
Napisano
zły link teraz może bedzie działać
http://wargaming.bellerofont.net/pliki/imprezy/diorama_cz1.ppt
Napisano
Oryginalna makieta nie istnieje - wg informacji, które otrzymałem z Niemiec, została zniszczona w 1945 r. po wkroczeniu Rosjan (informacja ze strony http://www.miekinia.pl/portal/04_tresc_lut.php obecnie znajduje się w Bawarskim Muzeum Armii na zamku w Ingolstadt" nie jest prawdziwa - pytałem o to listownie dyrektora tej niemieckiej placówki muzealnej).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
stug IV wyrwa w murze obecnie nie istnieje, zamurował ją jeden z uprzednio urzędujących proboszczów, czym ponoć doprowadził do zawału niczego nieświadomego konserwatora zabytków. Należy dodać, że na bramach zostały ostanio odnowione b. ładne sgrafitti.
pozdr.
J.
Napisano
Jeager - zgadza sie sgrafitti powaliło mnie na kolana - naprawdę robi wrażenie ! Nie wiem czy widzialeś w Leśnicy na budynku poczty ( co prawda już lekko secesyjne ale też przepiekne ) historie" Fryderyka ?
Wyrwa jest załatana innym kamieniem i jest do rozpoznania .
Wstawil bym zdjęcie tej akcji z jakiegoś obrazu batalistycznego ale nie umiem :-(
Napisano
Co do tej wyrwy to niemcy wybili ją na początku lat 20 na pamiątkę oraz jako atrakcję turystyczną i nie jest to orginalna wyrwa z czsów bitwy jak wiekszość uważa zwłaszcza w Lutyni tamtą załatano jeszcze w XVIIIw.Są plany wybicia jej ponownie ale są problemy z proboszczem konserwator no i fundusze.Dziurę załatano między innymi nagropkami poniemieckimi a znajdowała się za krzyżem poświęconym poległym z tej bitwy.
Napisano

Obraz Wilhelma Camphausena zatytułowany „Choral von Leuthen”, przedstawiający grupę żołnierzy pruskich, grzejących się przy ognisku nieopodal lutyńskiego kościoła (w miejscu, gdzie przebiega główna oś komunikacyjna wsi wschód-zachód) i śpiewających słynny lutyński chorał „Nun danket alle Gott” (Teraz wszyscy dziękujcie Bogu").

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie