Skocz do zawartości

XP Metall Detector

Gość gosc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam czy ktos slyszal cos, wie cos o wykrywaczach firmy podanej w temacie.
Z gory dzieki
Napisano
Zajrzyj na stronę http://www.xpmetaldetectors.com/uk/portail1.html
Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Raned prosze przestań pluć na wszystko co nie pochodzi od Ciebie.
Twoja wypowiedz sugeruje że nie miałeś tego sprzętu w ręce.
XP ma większy zasięg niż Twoje" Tesoro. To Ciebie boli chyba najbardziej.
Swoimi wypowiedziami powiekszasz tylko grono swoich wrogów.
Napisano
Panie Barszczu, przeczytaj uważnie, na nic nie pluję, ani nic nie wspomniałem o tym, że moje lepsze. Podałem po prostu fakty. Wykrywacz ten miałem w ręku prawdopodobnie o wiele wcześniej niż Pan, ponieważ staram się poznaś w miarę wszystkie wykrywacze na rynku, aby jakaś perełka nie umknęła mojej uwadze.Dodam, że wykrywacze tej firmy przynajmniej w początkowej fazie były bardzo mocno wzorowane na Minelabie (stąd pewnie ciężar :-)))).
Napisano
I jeszcze , skąd w Tobie ta agresja? Jesteś w tej komfortowej sytuacji, że jesteś anonimowy podczas gdy Ty wiesz kim ja jestem - może byś mi się przedstawił poza forum i wywalił z siebie wszystkie żale do mnie. Może cię kiedyś w jakiś sposób skrzywdziłem, a nie jestem świadomy.
Wracając do XP metal detectors to nie jestem pewien czy ktokolwiek w Polsce ma wykrywacz tej firmy i to raczej Ty nie miałeś wykrywacza tej firmy w ręku, a podejrzewam, że Tesoro także nie, bo byś nie pisał takich bzdur.
Napisano
Wreszcie i ja (wprawdzie na dosyc krotko) dostalem ten sprzet do rak. Zgadzam sie z Raned'em. Jest to sensowny i porzadnie wykonany detektor. Obskoczylem z nim swoje stare miejsca i nic nowego nie znalazlem, co oznacza, ze zasiegi sa na podobnym poziomie jak u innych. Ogolnie uwazam, ze jest to sprzet jeden z szeregu niezlych bez zadnych szczegolnie zaskakujacych korzystnych cech. Troche ciezka ta maszynka i zdecydowanie za droga. Spodobalo mi sie wyprowadzone pokretlo do korekcji gruntu. Kto umie sie tym posluzyc, w pewnych warunkach moze uzyskac poprawe wlasciwosci uzytkowych (drobne monetki w trudnym gruncie przy ustawieniu korekcji lekko na +) Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Cieszą sią ze wsparcia ze strony Mranda i jego obiektywną ocenę. Ja nie miałem możliwości przetestowania Adventisa w terenie ale wypróbowanie go na sucho" zupełnie mi wystarczyło. Pozdrawiam Mranda i Łukasza.
Napisano
Ponownie kieruję pytanie do Raneda, Xp mają tak jak Minelaby cewkę DD? (na zdjęciach parwie identyczna jak Minelab'a) I jeszcze jedno, czy ktoś z polskich dealeró rozprowadza Xp? Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Łukasz,przyznam, że nie zwróciłem na to uwagi, być może jet na ten temat informacja na stronie producenta. Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi, ale raczej nie, bo byłoby to nieopłacalne.
Napisano
Dogrzebałem się na stronie producenta XPeków do info o cewkach, faktycznie mają sondy DD! Miłe zaskoczenie bo jeszcze nie dawno tylko Minelaby miały takie rozwiązanie. Ceny mają kosmiczne! U niemieckiego dealera najnizszy model kosztuje 449Euro... trochę dużo... Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Z doborem typu sondy sprawa nie jest ani prosta, ani oczywista a obiegowe opinie są czesto mylace. Nikt odpowiedzialny z pewnością nie powie, że istnieje automatyzm - 2D - większy zasięg. Jeśli jednak doda - w pewnych warunkach, to się zgodzę. Sprawa sond i wynikających z tego uwarunkowań jest zagadnieniem niezwykle interesującym. Warto poświęcić temu wiele czasu. Nie musisz czuć się zawiedziony jeśli powiem na koniec, że większość chińskich urządzeń ma właśnie sondy typu 2D i... nic z tego nie wynika :) Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Łukasz, cewki DD są dobre do przeszukiwania większych niezbadanych obszarów oraz do gruntów mocno zmineralizowanych. Sporo nachodziłem się z tego typu cewkami, a ponieważ rzadko szukam w terenach górzystych preferuję cewki koncentryczne. Są szybsze, bo łatwiej nimi namierzyć środek celu. Widziałeś pewnie doły o śr. 50 cm - to zazwyczaj ślady po DD.
  • 3 weeks later...
Napisano
Nie moge zgodzić się z użytkownikami którzy twierdzą że piszczałki XP sa ciężkie- jest to bzdura!!!!!Kupilem ostatnio ADX 200 który jest dużo lżejszy od Minelaba Advant. choć na pierwszy rzut oka są bardzo podobne.Uważam że jest to dobry sprzęt a cena jest średnia jak na ta półke-zaplaciłem 1990 zł z pokrowcem na panel. niestety nie moge porównać go z innymi modelami bo mam go zaledwie 2 tygodnie.
Napisano
nie jestem takim specem jak Raned ale wczoraj w sklepie we Wrocławiu widziałem i miałem w ręku XP i nie zauważyłem źe jest ciężki , no chyba że ktoś porównuje do TESORO na jedną baterię 9V , co do cen ???? od 1500 do 2500 czyli ceny raczej z tych dolnych zachodnich wykrywek ?
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Miałem ostatnio przez ponad tydzień xp G-maxx i obskoczyłem parę miejsc na których szukałem kilka miesiecy temu. wnioski:
-widać nacisk producenta na wysoką jakosc produktu, trwałośc i niezawodność.Takie wykonanie detektora musiało producenta kosztować kupę kasy zainwestowanej choćby w naprawdę dobrej jakosći złącze sondy.
- sonda 2D ma swoje zalety i wady. Zaletą jest kulturalna praca wykrywacza na zmineralizowanym gruncie . Na Kepie Oksywskiej są takie miejsca gdzie teren przypomina składowisko kamieni - ( dla znających teren: od drogi Dębogórze - skład paliw w kierunku na Kazimierz na samym zboczu kępy. ) Tam wykrywacz zachowywał sie kulturalnie. Minimalnie trudniej jest namierzyć przedmiot niz w sondzie koncetrycznej.
- praca z klasyczną dyskryminacją - zasięgi dobry standard.
- praca trzytonowa ( wykrywacz reaguje na każdy przedmiot ale daje trzy rózne tony w zależnosci od klasy" przedmiotu. ) - trzeba się nauczyć tego słuchać ale za to wykrywacz pracuje b. kulturalnie , bez trzasków , dziwnych dźwięków itp. zasiegi w tym trybie pracy naprawdę dobre. Np. odcinek stalowego łańcucha ( cztery ogniwa o śr ok.2cm czyli łączna powierzchnia przedmiotu nie za duża ) wykopałem z ok. 40 cm. przy czym dawał wyraźny sygnał.
pozdrawiam.
Napisano
Co do sąd 2D, to ja namierzam mniej więcej przedmiot po wykopaniu dołka 10x10 cm. Natomiast te 50 cm to są raczej po pi ;-))).
Pozdrawiam
Practice made master"
Napisano
Raczej Practice makes master".
Od założenia wątku minęło sporo czasu i miałem w ręku ostatnie modele XP i zmieniam zdanie tylko co do wagi wykrywacza - jest w normie.
  • 2 months later...
Napisano
NIE WIEM DLACZEGO, ALE NA ZAGRANICZNYCH STRONACH SPRZET JEST BARDZO WYCHWALANY.MYSLE, ZE U NAS JESZCZE ZBYT MALO LUDZI TYM HANDLUJE, DLATEGO NIE DBA SIE O REKLAMOWANIE TEGO WSPANIALEGO SPRZETU.JESZCZE IDZIE GO U NAS KUPIC ZA BARDZO NISKA CENE, POROWNUJAC DO CEN NA ZACHODZIE (TO AZ NIENORMALNE U NAS) POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie