Skocz do zawartości

Westerplatte cz.2

kolekcj

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 788
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Co do ZB-26, czy jak kto woli MG-30(t). Oczywiście ja bym się nie upierał przy tylko jednej wersji nie mając więcej danych (czyli, że MSK miało lub nie miało tej broni). To była bardzo dobra broń, co każdy wie, więc dlaczego nie miałaby być przyjęta na stan MSK?
Jeśli Szamlewski zatargał rkm na Fort" to czyż nie miał czasu żeby jej z czystej ciekawości obejrzeć? Wtedy to wiedziałby czy tylko luneta/celownik jest czeski, czy rkm. A czy to w ogóle mógł być ZB-26? A może ZB-30? Bo chyba tylko takie mogły wchodzić w grę?
Jak pisał Szperacz - lata wiele zacierają. Jest b a r d z o duża różnica w relacji napisanej przez tego samego żołnierza w latach 50-tych i w tej pisanej 20 lat później. Co my pamiętamy np. z pierwszego dnia szkoły albo pierwszego dnia w pierwszej pracy? :)
Inna sprawa, że teraz kiedy przez moje ręce przeszło trochę relacji (oryginałów lub wiarygodnych kopii), które były opublikowane u Flisowskiego, to na to co jest u niego w książce to ja biorę solidne poprawki. Mało jest takich książek, gdzie tak manipulowano w relacjach. Takie czasy były.
Co do PAKów to się już teraz nie wypowiem. Po prostu mózg już mam tak zlasowany po dwuletniej pracy nad książką, że wyłączyłem pewne procesy myślowe, aby normalnie funkcjonować :) Stąd nie pamiętam czegokolwiek w tej sprawie. W tej kwestii na pewno niczego nie można przesądzać. Jest na Wtte - jak wiadomo :) - wiele niejasności i wiele z nich, patrząc na to, że mimo upływu lat wychodzą nowe relacje, dokumenty, zdjęcia - ma szansę na wyjaśnienie. Dla mnie zagadką jest nadal np. atak lotniczy 7 września, o którym jest mowa w kilku relacjach. Ot, taka ciekawostka. Pozdrawiam. wachmistrz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie