suwa Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Wiecie może kiedy w sprzedaży będzie dostępna ksiażka Wachmistrza?Co znowu zniszczyli wandale na Westerplatte?
hen.zing Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 witam!bodziu00000 fajne fotki. Część z nich jest jednak bardziej zwiazana za walką o Hel. Na jednym z nich okret jest na pełnym morzu, na innym marynarze oglądają trafienie z baterii cyplowej. Zaciekawiło mnie zdjęcie z tablicą z nazwą Westerplatte" widać na nim tory kolejki wąskotorowej w tym miejscu biegnie ona blisko krawędzi nabrzeża gdzieś w rejonie przystani jak sadzę. Problem tych torów był wcześniej dyskutowany na forum. Na kolejnym zdjęciu widać podobne tory ale sądzę że to Hel toru są staranie zamaskowane.Mam takie skojarzenie... stary fort" jest dla szkopów niczym góra Suribashi na Iwo Jimie dla amerykanów. Ciekawe czy gdyby ... tfu ... nie wpadli by na pomysł budowy podobnego pomnika jak ten w Washingtonie
wachmistrz Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Książka, tęga cegła, stron i zdjęć przybywa cały czas, powinna sie ukazać w tym roku :)Do Mr Hen.Zing: Kolejka wąskotorowa, ale też i o normalnym rozstawie szyn funkcjonowała pod koniec XIX w. i na początku XX w. do obsługi" baterii dział nadbrzeżnych i haubic, które się tam znajdowały (150 i 210 mm), a także wyrzutni torped - ściślej mówiąc dostarczano amunicję do magazynów amunicyjnych położonych w miejscu gdzie dziś jest Basen Amunicyjny. Od 1918 r. nieużytkowane. Być może w jakimś stopniu wykorzystano je przy budowie muru Składnicy (?) - ale to tylko moje przypuszczenia. W szczegóły nie wchodzę, bo nie wszystko pamiętam. Dowiedziałem się tego od osoby, która mocno siedzi w tym temacie. A tak poza tym, to szkoda że pruski fort się nie zachował. Bardzo charakterystyczne miejsce, wielokrotnie widoczne na różnych zdjęciach z walk, jak i już długo po kapitulacji. Nie sądzę, żeby Niemcy w przypadku wygranej wojny chcieli jakoś na W-tte utrwalić swoje walki. Dla nich nie była to walka którą można się było szczycić. Dostali w d..., nie radzili sobie na szczeblu dowódczym, nie zdobyli W-tte i wiedzieli po kapitulacji, że wcale szybko by sobie z polską obroną nie poradzili. Po kapitulacji zacierano ślady walk, aby pokazać, że tak ostro się nie bito o to miejsce. Pozdrawiam. wachmistrz
wojsko polskie Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 korzystając z okazji dorzucam pare fotek.Pierwsze to żołnierze przed budynkiem koszar.
TomekSz Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Kilka ciekawych zdjęć związanych z tematem .Jeżeli to nowość proszę o zamieszczenie .http://www.historical-media.com/id103.htm
suwa Napisano 9 Luty 2008 Napisano 9 Luty 2008 Moim zdaniem jest tam kilka nowych zdjęć. co o tym sądzisz Wachmistrzu?
hen.zing Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Album jest do wzięcia za niecałe 1000 ojro. Szkoda ze jestem bidak.Pozdrawiam
wachmistrz Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Zdjęcia z albumu to zdjęcia jakie już mamy w dwóch albumach marynarzy z SX. To chyba tak seryjnie tworzono te albumy na pamiatke z tych samych klisz na pamiatke dla kazdego czlonka SX i pewnie MSK też. Pozdrawiam. wachmistrz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.