Skocz do zawartości
  • 0

Manierka US

beny

Pytanie

Napisano
Kumpel kupił dzisiaj manierkę amerykańską z biciami na dnie
US
G.P.&F.CO
1944
zakrętka plastikowa
Proszę o identyfikację o ile to możliwe na podstawie tak skromnych danych

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ani M1910, ani M1942.

Firma Geuder, Paeschke & Fray Co., cechująca swoje manierki G.P.& F. Co." nigdy nie produkowała manierek M1910, ani też M1942. Ponadto manierka M1942 już z definicji nie może mieć daty produkcji 1944, gdyż krótkotrwała produkcja tych manierek zakończyła się w 1943 r.

Manierka, o którą pytasz Beny to manierka wzoru CRS - ta wyjątkowa amerykańska manierka, która nie nazywa się M ileś tam", lecz właśnie CRS. Jest to skrót od Corrosion Resisting Steel", czyli stal nierdzewna.

Firma Geuder, Paeschke & Fray Co. była pionierem w produkcji tych manierek i włożyła bodaj największy wkład w dopracowanie zarówno materiału na te manierki, jak i technologii ich produkcji, a nie było to takie proste. Pierwsze manierki CRS tej firmy ze stali chromowej były bardzo pomarszczone, gdyż ten gatunek blachy nie jest głęboko tłoczny. Technologię dopracowano w roku 1944 i są to najlepsze manierki, jakie stanowiły jeszcze wyposażenie wojsk amerykańskich w Wietnamie.

Zakrętka w manierce Twojego kolegi nie jest z plastiku, lecz z bakelitu, czyli z pierwszej żywicy syntetycznej - wynalazku belgijskiego naukowca pracującego w Stanach Zjednoczonych dr. Leo Hendrika Baekelanda.

Pozdrowienia :-)

G. Cz.
Napisano
MAXIKASEK NAPISAŁ:
Jeszcze trzy pytania- widziałem menażki m10 robione we francji w 1918- sygnowane US 1918 FRANCE. A także z prętową rączką z nowego srebra- nie sygnowane. To też produkcja francuska?
-----------------------------------------------------------

Najprawdopodobniej jest to związane z aferą z produkcją manierek M1910 wg patentu firmy Aluminum Goods Manufacturing Co. Wojskowe koziołki-matołki US Army nie wpisały w wymagania techniczne tolerancji wymiarowej między manierką a kubkiem i tak powstała olbrzymia ilość pękatych manierek za chińskiego boga niemożliwych do wciśnięcia w kubek. Kto miał dostęp do prasy mimośrodowej, albo dużego gumowego młota to spłaszczał te manierki i podobno niektóre można było nagiąć tak, aby się mieściły w kubkach. A odrębnie Francuzi podratowywali US armistów swoją produkcją dopasowaną do większych manierek.

MAXIKASEK NAPISAŁ:
drugie- cynkowa menażka jak m10 sygnowana US RIA 1904. Podobno eksperymentalna wersja z Rhode Island Arsenal- prawda?
Prawie prawda :-)

Nie tyle eksperymentalna, co normalnie produkowana przez RIA na zamówienie wojska w latach 1900-1910. Nie nazywała się M ileś tam", po prostu menażka marki menażka :-) Zanim nie weszły wzory M1905 i M1910 brakowało sensownej menażki i to właśnie menażka marki menażka pełniła rolę czegoś sensownego.

MAXIKASEK NAPISAŁ:
trzecie- okrągła menażka podobna do m10? ki grzyb.

Nie wiem :-) To musi być rzecz cywilna, tak jak ten nieszczęsny termofor w WP kupiony jako manierka. Wszystkie tego typu rzeczy kupowane przez wojsko na rynku cywilnym i zwane civvie" są znane i nie ma tam nic okrągłego. Wszystko jest zawsze eliptyczne.

:-)
Napisano
cóż parę lat to kupa czasu a tymczasem materiałów za dużo nie ma -ogólnodostępnych. NAwet amerykanie na ebayu nazywają je m42, stąd myślałem, że wszystkie produkowane w latch II WŚ były z tego wzoru, różniły się jedynie materiałami. A nazwy firm mogą wprowadzić w błąd. Lima Locomotiv Works- robiła czołgi :-). A resztę dyskusji może na priv? mam jeszcze kilka pytań, a nie masz podanego swojego maila.
Napisano
a propos US MACo. na ebay jest menażka m42 (choć pewnie to zły symbol) z nierdzewki sygnowana US MACo 1944. Więc chyba robili ze stali też :-)).
http://cgi.ebay.com/WORLD-WAR-11-MESS-KIT-AND-CANTEEN-COVER-AND-CUP_W0QQitemZ6637268340QQihZ012QQcategoryZ104006QQrdZ1QQcmdZViewItem
Napisano
wynikało by że to m42 ,ciekaw jestem jaka jest wartość rynkowa takiego fanta bo gość kupił ją od złomiarza za piątaka
Napisano

ta okrągła to takie cóś. NAtomiast te francuskie to chodziło mi o menażki. Gdzieś czytaęłm że aby zaoszczędzić na transporcie w czasie IWŚ robili je we Francji.

Napisano
Cześć :-)

To wszystko jest oczywiście szerszym problemem. W Polsce zamiast być coraz lepiej z wiedzą na ten temat, to jest wręcz odwrotnie. Co artykuł, to nowe wyssane z palca wzory amerykańskich manierek.

MAXIKASEK NAPISAŁ:
Nawet Amerykanie na ebayu nazywają je m42, stąd myślałem, że wszystkie produkowane w latch II WŚ były z tego wzoru, różniły się jedynie materiałami.

„Nawet Amerykanie” gdyby chociaż czytali książkę L. C. Scotta o swoich manierkach to by takich bzdur na eBayu nie wypisywali. Niestety, książka zawiera setki błędów i niedopowiedzeń, więc żeby pękli to i tak będą pisać farmazony.

MAXIKASEK NAPISAŁ:
a propos US MACo. na ebay jest menażka m42 (choć pewnie to zły symbol) z nierdzewki sygnowana US MACo 1944. Więc chyba robili ze stali też :-)).

Uwierz, że nie robili.
Po pierwsze – widząc tę menażkę z linku nie wiesz, który to jest z trzech podtypów menażki M1942. Po drugie – jeśli w wykonaniu M.A. Co. to nie ma prawa być menażką CRS. Po trzecie – jeśli rok produkcji 1944 to znaczy, że mowa o kontrakcie 74-C-62 na menażki duraluminiowe już z uchwytami od M1942, a nie od M1932.

Nie patrz na eBay, bo nie ma siedliska większych bzdur, niż eBay. Miesiąc temu człowiek sprzedawał manierkę M1910 z 1913 r. opisując ją jako stalową i to jest standard eBayu.

G. Cz.
Napisano
MAXIKASEK NAPISAŁ:
rozumiem że na priv nie masz czasu :-)

:-)
Nic się za tym nie kryje. Muszę już zmykać a jednocześnie muszę zakończyć swoje sprawy w wątku o pasach do BAR-ów, gdzie muszę napisać niemal broszurkę i zrobić do niej fotografie, a nie planowałem tego. Normalnie jestem tu 5 minut raz na kwartał, takie życie. Może jesienią będę luźniejszy.

MAXIKASEK NAPISAŁ:
o menażce z nierdzewki MACo 1943 pisze też T. Bienek z Odkrywcy 11/2003. Jest też jej fotka.

W takich przypadkach zawsze trzeba uważać na to, co było kontraktem na produkcję, a co tylko na montaż po firmie, która coś rozgrzebała, nie dokończyła, chociaż ocechowała podzespoły swoim logo i oddała to dalej, żeby zmontował już ktoś inny. Tak jest np. z wkładkami do amerykańskich hełmów – jeden zrobił, a drugi tylko zmontował i ocechował swoim logo. Zawsze trzeba uważać na takie zjawiska w wojennej gospodarce amerykańskiej.

A odrębna sprawa to polscy autorzy nie wiedzący, o czym piszą w przypadku amerykańskich manierek i menażek. Skąd ktoś w Polsce wytrzasnął „manierkę M1918”, albo „manierkę M1943”, a przecież takie rzeczy widać w prasie wojskowo-historycznej? A skąd inny ktoś wytrzasnął w Polsce „pokrowiec M1943” na amerykańską manierkę? A skąd jeszcze inny ktoś wykombinował sobie w swoim artykule „stalowy” uchwyt w kubku M1910 z 1918 r. i jeszcze dał to tego kolorowe zdjęcie tego kubka oczywiście z uchwytem z nowego srebra, bo w tym wzorze kubka i z tego roku innych uchwytów nie było, jak z nowego srebra? Gdy się nie odróżnia aluminium od duraluminium, a stali od nowego srebra, to potem mamy po gazetach to, co mamy. :-)

MAXIKASEK NAPISAŁ:
A z podtypami to też zamieszanie. Widziałem menazki z 1918 z dzieloną górą (jak w m42). Ale to chyba kombinowane przez użytkowników. Mam m42 z rączką podobną do m10 z APCo 1942 roku. Mam też robioną we Francji w 45 roku (chyba)- nie sygnowana.

Amerykańska wojenna normalka. A co powiedzieć na manierkę CRS z duraluminiową zakrętką? A co powiedzieć na fantastyczne polowe naprawy manierek przez czołówki Ordnance Corps – na te ich mocowania zakrętek na zawleczki od granatów? :-) :-) :-)

MAXIKASEK NAPISAŁ:
ta encyklopedia to tylko o USa sprzecie?

Tak, wyłącznie. Cały polowy sprzęt „socjalno-bytowy” od początku ich państwa aż do dziś. Wszystkie noże, widelce, łyżki, warząchwie, kotły, kubki, dzbanki, manierki, menażki, patelnio-talerze, otwieracze do konserw itp. Co za kraj – na wszystko mają dokumenty, archiwa nie tknięte ni pożarem, ni wojną. Tony dokumentacji na każdy temat, na każdy test, nit, uszczelkę, łańcuszek, na wszystko.

G. Cz.
Napisano
Nie, nie, to nie jest duraluminium. :-)

To jest dokładnie taka sama manierka, jak kolegi powyżej, czyli manierka CRS 2nd Pattern.

Twoją wyprodukowała firma The Strong Manufacturing Company. To klasyczna dwuczęściowa manierka CRS typu II już po tym, jak nauczono się tłoczyć gwint razem z górną częścią korpusu. Wcześniej, w CRS 1st Pattern, manierka była trzyczęściowa - dwie główne części korpusu oraz osobno wlutowana szyjka z gwintem.

Nie ma czegoś takiego, jak manierki M1936 i M1941. Z indeksem M1941" jest wyłącznie kawaleryjski pokrowiec na manierkę - ostatni z rodziny amerykańskich pokrowców dla kawalerii.

G. Cz.
Napisano
rozumiem że na priv nie masz czasu :-)
o menażce z nierdzewki MACo 1943 pisze też T. Bienek z Odkrywcy 11/2003. Jest też jej fotka.
A z podtypami to też zamieszanie. Widziałem menazki z 1918 z dzieloną górą (jak w m42). Ale to chyba kombinowane przez użytkowników. Mam m42 z rączką podobną do m10 z APCo 1942 roku. Mam też robioną we Francji w 45 roku (chyba)- nie sygnowana.
PS
ta encyklopedia to tylko o USa sprzecie?
Napisano
Kumpel kupił dzisiaj manierkę amerykańską z biciami na dnie
US
G.P.&F.CO
1944
zakrętka plastikowa
Proszę o identyfikację o ile to możliwe na podstawie tak skromnych danych
Napisano
OKi. daj znać jak będziesz wolniejszy :-). pozdro.
Jeszcze trzy pytania- widziałem menażki m10 robione we francji w 1918- sygnowane US 1918 FRANCE. A także z prętową rączką z nowego srebra- nie sygnowane. To też produkcja francuska?
drugie- cynkowa menażka jak m10 sygnowana US RIA 1904. Podobno eksperymentalna wersja z Rhode Island Arsenal- prawda?
trzecie- okrągła menażka podobna do m10? ki grzyb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie