czabak1 Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 To nie jest w Polsce? Widziałem kiedyś coś podobnego w Bułgarii,okolice Starej Zagory.Zgadłem?
kokesh Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Przedostatnie zdjęcie to chyba PZInż 303, jeśli mam rację to rarytasik .Pozdro...
a.korbaczewski Napisano 13 Czerwiec 2006 Autor Napisano 13 Czerwiec 2006 To jest muzeum Historyczno Wojskowe w Sofi. Bardzo polecam. Zdjęcia pokazują jakby złomowisko zaplecze które się za darmo zwiedza. Np. gnił tam flak 88mm i 37mm. Ruskie ciężarówki z drewna i jakieś dziwne ciągniki. Trochę pordzewiałych haubic i armat.Ale jest tez w miarę przyzwoita i odnowiona czwórka 2 stugi (z różnym jarzmem lufy) i panzerjager i skoda i hoczkis (nie wiem jak to się pisze). No i do tego ładny zestaw ruskich. Wszystko pomazane tą samą farbą razem z gąskami i bandażami na kołach. Jak się zapłaci 4zł i 20 za fotografowanie to się wchodzi do części płatnej. Przy wejściu gablotka z 23 bagnetami do kałasza. Po lewej sklepik z wykopkami w dobrym stanie bardzo. Hełmy ale i 2 rewolwery nie wiem jakie , łamane, manlicher ale taki jakiś bardziej stary. Sprzedawca nie pozwalał fotografować nic. Rewolwer kosztował 800zł.Muzeum jest jednym z lepszych jakie widziałem a widziałem Bovington i Munster. Co najmniej 50 różnych karabinów od XIXw. Do M16 także i japońskie. Wiele niemieckich pistoletów maszynowych i samopowtarzalnych, bułgarski PM będący połączeniem Parabellum i kolby od MG. Poza tym wiele gablot tematycznych dotyczących wojen bałkańskich i I i II w. Świat. Dużo mundurów i gadgetów. Poza tym broń poza gablotkami na podłodze. Pilnujący nie przeszkadzają w braniu na rączki eMGiet i BARów. Wszystko można macać otwierać i się ocierać. 2 duże sale orderów odznaczeń. Kilkadziesiąt pistoletów (ale VISa nie było). I w ogóle to nic polskiego nie było (poza gablotą z bitwa pod Varną). Jak się wchodzi do sali np. dotyczącej I wojny to włącza się podkład dźwiękowy. Słychać hurraaa i ratata. Nie wiem czy czasem nie jest tam ciekawiej niż w Paryżu gdzie sala pierwszowojenna kończy się nagle.Na podwórku co najmniej 15 niemieckich dział haubice i paki i górskie haubiczki. Ze 40. armat z I wojny lub między wojennego okresu. Dużo rosyjskiego sprzętu trochę samolotów i 2 skudy. Jest też kompletny 20mm flak. Się siada na siodełko i się można bawić jak na karuzeli bo wszystko sprawne.Wszystko w klimatyzowanych dużych salach. Budynek jest nowy i to co jest w internecie o muzeum to już nieaktualne bo jest ono w innym miejscu. Na ul. Czerkowbej 6. Bardzo polecam i tym bardziej z niesmakiem patrzę na polskie muzea.
Boruta Napisano 13 Czerwiec 2006 Napisano 13 Czerwiec 2006 Z tego co piszesz, to tam nie ścigają za przerdzewiałego mausera.Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 13 Czerwiec 2006 Autor Napisano 13 Czerwiec 2006 to co facet miał w sklepiku na 100% byłoby u nas zakazane. były taśmy, magazynki, granaty, granaty do moździerza, conajmniej 2 rewolwery i ten manlicher. wszystko w bardzo dobrym stanie. oczyszczone i z ruchomymi częściami.hełmy bułgarskie są śmiesznawe, niby niemieckie ale takie nadepnięte i bardziej płaskie.
a.korbaczewski Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 a teraz kilka eksponatow w dobrym stanie.
a.korbaczewski Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 mozna sobie posiedziec i sie pokręcic
a.korbaczewski Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 2 od prawej,dziwak produkcji bułgarskiej.
Boruta Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Czy były jakieś polonika? Chodzi mi o szable i broń strzelecką?Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 poza małą wystawka o bitwie pod Varną to nie.nawet VISa nie było. Co do szabli to nie wiem bo było ich tam kilkadziesiąt. Szukałem tego mojego tasaka STEYR co go wstawiłem do identyfikacji i nie znalazłem nic a zwracałem uwagę na sygnatury.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.