Skocz do zawartości
  • 0

Skarby nie z tej ziemi. Czy jest to meteoryt?

tadziu6

Pytanie

Napisano

Czy na przedstawionym zdjęciu jest to meteoryt?
Właściwości:
-Ma kolor metaliczny.
-Reaguje na magnes.
-Posiada plamki najprawdopodobniej materii krzemieniowej.
Jeżeli te dane wystarczą do identyfikacji bardzo proszę o wyrażenie swojej opini.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dodam tylko,że meteoryty w 99,9% przypadków mają skorupę obtopieniową. I nalezy pamiętać, że niektóre skały ziemskie też reagują na magnes :)
Życzę powodzenia.
Napisano
Cześć Marcin z Lasu.Zastosuje się do Twojej rady.Jak znajde troche wolnego czasu,odetne jeszcze jeden kawałek i wyśle go do Fromborka.Poprzedni nie dojechał do Sosnowca.Przed wysłaniem załaduje fotke.Pozdrawiam.
Napisano
Witam! Ja miałem pare lat temu farta. Udało mi się znaleźć meteoryt i to nie byle jaki bo o wadze 5 kg. Potwierdzono mi jego autentyczność w 100% - Oktaedryt grubo ziarnisty. Ładnie się prezentuje w mojej kolekcji:) Daj fotke wypolerowanego fragmentu z bliska. Pozdrawiam
Napisano
Ten odcięty kawałek poszedł do porządnego polerowania. Następnie pojedzie do Sosnowca.Tam będzie sprawdzany przez fachowców.Wg znajomych kolegów,którzy zajmują się minerałami, nie rokują nadzieji,że jest to meteoryt ale na pytanie co to jest,nikt nie potrafi udzielic jednoznacznej odpowiedzi.Jak będe miał dokładniejsze informacje napewno dam znac. Pozdrawiam.
Napisano

Czy na przedstawionym zdjęciu jest to meteoryt?
Właściwości:
-Ma kolor metaliczny.
-Reaguje na magnes.
-Posiada plamki najprawdopodobniej materii krzemieniowej.
Jeżeli te dane wystarczą do identyfikacji bardzo proszę o wyrażenie swojej opini.

Napisano
Myślę, że fragment warto wysłać do obserwatorium we Fromborku. Pracuje tam chyba najlepszy krajowy fachowiec. Moja żona wysyłała tam próbkę do ekspertyzy - odpowiedź otrzymałą bardzo szybko (niestety negatywną).
Jeśli chodzi o przekrój - po wypolerowaniu należy wytrawić kwasem - jeśli to meteoryt - powinny pojawić się charakterystyczne linie.

Uważam, że należy jednak postarać się o fachową ekspertyzę - wszystkie meteoryty świata (znalezione) są skatalogowane, mają swoje nazwy itd. Tylko meteoryt z odpowiednim certyfikatem ma jakąkolwiek wartość - najczęściej sporą wartość :-)
Napisano
Nasz podejrzany kamień (ciężki i przyciągał magnes) wysłaliśmy do Olsztyńskiego Planetarium i Obserwatorium Astronomicznego, Al. Piłsudskiego 38, 10-450 Olsztyn.
Polecam ich, bo odesłali nam przyszlifowany kamień z fachową ekspertyzą, nie zlekceważyli nas.
Napisano
Trudno powiedzieć.. jeśli masz możliwość to przetnij lub utnij płaski kawałek i wypoleruj i zrób zdjęcie i wklej do wątku . Meteoryty żalaziste mają bardzo charakterystyczną strukturę.
A jest troche minerałów na które reaguje magnes a nawet same mają właściwości magnetyczne /np. magnetyt Fe3O4 - dosyć pospolity minerał/
Napisano
witam jaka jest jego waga?z tego co słyszałem meteoryty mają dużą gęstość czy coś takiego i mały kawałek taki jak ten na fotce może ważyć nie proporcjonalnie do swojej objętości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie