ariks Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 Mam pytanie czy znając stopień imię i nazwisko mozna odszukać zolnierza niemieckiego jesli tak prosze podajcie jakies namiary gdzie mozna uzyskać dane gdzie ''koleś' 'walczył itp ??
Mateusz F Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Wejdz na strone Deutsche Dienststelle - www.dd-wast.de jest do wyboru francuski, niemiecki i angielski. Dane niestety kosztuja.Obawiam sie, ze przydalaby sie jeszcze data urodzenia czlowieka, ktorego dane chcesz wyszukac. Jesli zginal na wojnie, grobu mozesz sprobowac poszukac na www.volksbund.de - wybierz Grabensuche i podazaj za wskazowkami. Ja tak znalazlem wujka, ktory mial ponoc zginac w Normandii a polegl, jak sie okazalo w Rosji pod Woronezem. Pozdrowniena.
Boruta Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Tylko chyba trzeba udokumentować swoje pokreweństwo.Pozdrawiam
Leuthen Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Ja z DD otrzymywałem informacje o żołnierzach, choć nie byli to moi krewni. Z Volksbundu otrzymasz informacje, jeśli znane jest miejsce pochówku poległego/zmarłego Soldata. PozdrawiamLeuthen
Leuthen Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 W DD za pierwszym razem (jakieś 4 lata temu) zapłaciłem 7,5 Euro (1 kartka A4 informacji + ksero fragmentu mapy z rejonem, gdzie zginął interesujący mnie osobnik). Za drugim razem się wycwaniłem i zrobiłem to naokoło przez VDK, dzięki czemu nie zapłaciłem nic, choć dłużej to trwało :-)VDK nic nie bierze za udzielenie informacji (przynajmniej tak było do zeszłego roku) - najwyżej potem przysyłają Ci foldery z prośbą o wspomożenie ich zbożnego dzieła pewną sumą ojro" :-) PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.