Gość Napisano 15 Październik 2001 Share Napisano 15 Październik 2001 Witam wszystkich.Od niedawna zaczolem sie interesowac takimi sprawami wiecej (tzn proboje robic male wyjazdy ) Ale od malego uwielbialem te sprawy. W zwiazku z tym mam dwa pytania : 1) Czy wie moze ktos cos wiecej o tunelu w Warszawie w okolicach Placu 3 Krzyzy ? Pare lat temu bylem wewnatrz z kolega, tunel podobno prowadzil do kosciola na placu, mial zaostrzone sklepienie , caly z cegly, bylo tez cos w stylu podlogi z desek!!!Niestety nie udalo nam sie wtedy dojsc zbyt daleko bo tunel byl pekniety a balismy sie czolgac pomiedzy sklepieniem a rumowiskiem....Podejrzewam ze obecnie niewiele n niego pozostalo gdyz na rogu ul.Ksiazecej powstal spory budynek przy budowie ktorego prawdopodobnie uszkodzono tunel. Podejrzewam ze do tunelu prowadzily dzwiczki( w miejscu tym jest klapa od studzienki) poniewaz widac dziwna rzezbe terenu (jest tez chyba zawias). Serdecznie prosze o jakakolwiek informacje....a moze ktos tam byl ??2) Poszukuje jakichkolwiek zdjec MRU z czasow eksploataqcji ew. czasow powojennych , chetnie sie wymienie.p.s. jestem nowy ale strasznie mi sie podoba stronka i forum , bede pisal czesciej :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Październik 2001 Share Napisano 19 Październik 2001 Ojej nie wszyscy na raz....:)W ksiazce panow Perzyka i Miniewicza o MRU napisane jest o niemieckim propagandowym filmie prawdopodobnie pokazujacy Linie Zygfryda, napisane jest tez ze jest on powszechnie znany.....gdzie filmu tego moge szukac ? czy on jeszcze istnieje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Październik 2001 Share Napisano 19 Październik 2001 by nie bylo ci smutno ze tak sam do siebie piszesz to chcialem ci powiedziec ze na temat tuneli pod placem trzech krzyzy ... nie wiem nicpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Październik 2001 Share Napisano 20 Październik 2001 dziekuje pieknie :)a mru ? zdjecia ? film ? ktos jeszcze sie tym interesuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Październik 2001 Share Napisano 20 Październik 2001 Kiedyś rozmawiałem osobiście z kobietą która twierdziła że miaszkała w Międzyrzeczu nad apteką i będąc nastolatką znalazła z bratem na strychu taśmy filmowe z jednostronną perforacją (?) i slajdy szklane. Taśmy filmowe uległy zniszczeniu w czasie dziecięcych zabaw, slajdy zabrała ich ciotka. Na taśmach filmowych była sfilmowana jakaś \defilada\" z ogromnymi flagami i wizytacja kogoś ważnego w jakimś betonowym \unkrze\". Mieszkała czasowo w Gdańsku na ul. Cebertowicza, jaki numer to już nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Październik 2001 Share Napisano 21 Październik 2001 jeżeli chodzi o Warszawę- polecam książkę - PODZIEMIA Warszawy Rafała Jabłońskiego, wydaną w cylku Ekspres Reporterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Październik 2001 Share Napisano 21 Październik 2001 No wreszcie sie cos ruszylo :) Strasznie ciekawe to co mowisz Bocian, niestety pewnie ani do pani ani do klisz nie da sie dotrzec....powiedz cos wiecej....p.p. mam akurat w domu ogromny zbior expresow reporterow(kiedys zbieral to moj stary) ale tej nie mam, czy to jest stara pozycja ? jak moge ja zdobyc >? jakies archiwum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Październik 2001 Share Napisano 21 Październik 2001 hmm. nie mam teraz jej pod ręką,ale jak znajdę- najpóxniej jutro - dam znać. Polecam także wspaniałą książkę Operacja \Schowek\". Jest to reporaż o zainicjowanej przez redakcję - chyba Ekspresu Wieczornego akcji odszukiwania skrytek konspiracyjnych- także toche info. o podziemiach warszawy ( w tym o kanalizacji. Na terenie Warszawyistnieje cos takiego jak Towarzystwo Poszukiwań Zabytków. Na ich stronie troche info. o tunelu Pod Placem Inwalidów- link-http://www.republika.pl/af131313/sowa.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Październik 2001 Share Napisano 22 Październik 2001 Kilka małych sprostowań i uściśleń do moich wczorajszych info.:1.Rafał Jabłoński, W PODZIEMIACH WARSZAWY, SERIA KAW- ZDARZENIA SENSACJE ZAGADKI ( nie Expres ...)2.Juliusz Smoczyński OPERACJA SKRYTKI - Wydawnictwo EPOKA 1988 - na podstawie między innymi mat. z Kuriera Polskiego3.O kanalizie Warszawy, z dokładnym PLANEM - KANAZLIZACJA WODOCIĄGI I POMIARY MIASTA WARSZAWY - A.Grotowski ; Warszawa 1911;- coś tam napeno int. znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szyna Napisano 15 Maj 2008 Share Napisano 15 Maj 2008 Witam!Adres strony gdzie są radzieckie filmy propagandowe, m.in. o zdobyciu bunkrów,(mówi o Międzyrzeczu) nie do końca wyglądają jak MRU, ale kto wie...http://resources.ushmm.org/film/display/main.php?search=simple&dquery=keyword%28SOLDIERS%2FMILITARY+%28SOVIET%29%29&cache_file=uia_sBoBnC&total_recs=101&page_len=25&page=2&rec=29&file_num=2322Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 16 Maj 2008 Share Napisano 16 Maj 2008 Cze.Zdobyłem książkę Rafała Jabłońskiego W podziemiach Warszawy"- potwierdzam info kolegi p.p.-jest tam pare stronek o tunelu w okolicach Placu Trzech Krzyży.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.