Skocz do zawartości
  • 0

B-17 z Kielc

OLO_RUT

Pytanie

Napisano

Witam. Kiedyś dziadek opowiadał mi jak to pod Kielcami w 1945 roku ladowała Latająca Forteca B-17. Dał mi przy okazji kawałek pleksi twierdząc że to z tego samolotu. Opowiadał że przyleciał z kilkoma (ile nie wiem ) niedziałającymi silnikami. Zrobił rundę nad miastem strzelając przy okazji race świetlne. Rosjanie ponoć otworzyli ogień z ziemi. Forteca lądowała poza miastem - w kierunku Chęcin.Rosjanie aresztowali załogę i zabrali z samolotu wyposażenie. Po pewnym czasie dopuszczono cywilów do wraku. Wtedy to właśnie miał mój dziadek wyciąć ten kawałek. Po wojnie długo pocięte części samolotu leżały na złomowisku w centrum Kielc. Czy może mi ktoś pomóc w identyfikacji tego samolotu i potwierdzić czy rzeczywiście może być to pleksi z B-17. Podejrzewam że może to być część z płaskiej szyby pod celownikiem bombardierskim. Poszukuje wszelkich informacji na ten temat może jakieś foty. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To prawda co mówił ci dziadek.

Kiedyś w Kieleckim Słowie Ludu" był obszerny artykuł na ten temat Latającej Fortecy, było nawet zdjęcie okolicznościowe ludzi przy wraku samolotu.
Napisano
To że mówił prawde to ja wiem ale ciekawi mnie z jakiej części samolotu może być ta pleksi i jaka dokładnie to była maszyna (jednostka, model itd). Dziadek mówił że w załodze był człowiek mówiący po polsku. Chce się dowiedzieć także skąd wracał ten samolot (chodzi o misję). Pozdro
Napisano
Raz jeszcze odsyłam do arichwum Słowa Ludu".

Tam była opisana historia tego samolotu. Niestety szczegółów nie pamiętam.
Napisano
http://www.samoloty.ow.pl/amiap/ -

tutaj m.in. mapka przedstawiająca cele USAAF na terenie Polski.
Ma ktoś może jakieś informacje o B-17G nr. 44-6674 (załoga 1st Lt. Phillipa Gooda) ,która wylądowała w Kielcach i w 1945 r. została przewieziona na dziedziniec Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego? W jakim nalocie brała udział?

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=143962
Napisano
....kieleckiej Fortecy por. Gooda napisalem artykul w Przeglądzie Lotniczym nr 11/2001, pt. "Piknik pod Latajaca Forteca.

Brala ona udzial w nalocie na Ruhland 15 marca 1945.

Czy zostala ona przetransportowana do UW - tego nie wiem. Ale slyszalem, ze kilku lokalnych gentelmenow stracilo wzrok po spozyciu plynow ustrojowych B-17. Takiego zainteresowania historia nie polecam. :o)

Szymon Serwatka....."
Napisano
Szczegołów szybek nie znam, zawsze coś jest z plexi, teraz ty dojdź czy protoplasta miał to akurat spod Słowika.
Innych samolotów tam raczej nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie