Skocz do zawartości
  • 0

pytanie-jaki metal po wykopaniu zachowuje srebrzysty blask

leszek69

Pytanie

Napisano
wykopałem w lesie opodal okopów bryłke metalu,wygląda to tak jak by ktoś rostopił srebro i wylał na ziemie tyle że srebro w ziemi staje się szare a mój wynalazek lśni jak psu itd." może ktoś się zna na metalach i zaspokoi moją ciekawość.pozdrawiam L.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może to być tzw. German silver, czyli stop cyny z miedzią (nie ma nic wspólnego ze srebrem). Kiedyś wykopałem ok. kilograma takich srebrzystych zgarów z torfiastej ziemi (wojsko się nudziło) i przeżyłem coś w rodzaju gorączki złota. Po teście na srebro było małe rozczarowanie.
Napisano
wykopałem w lesie opodal okopów bryłke metalu,wygląda to tak jak by ktoś rostopił srebro i wylał na ziemie tyle że srebro w ziemi staje się szare a mój wynalazek lśni jak psu itd." może ktoś się zna na metalach i zaspokoi moją ciekawość.pozdrawiam L.
Napisano
tak zwana głupia odpowiedź: cyna(w niektórych warunkach(?)),białe złoto, platyna, iryd
wylicz ciężar właściwy albo oszacuj przybliżony przez porównanie, sprawdź twardość, daj foto
Napisano
jak domowym sposobem zrobić taki test.
najprościej zakupić chemię u jubilera, albo niech on puści kroplę i będziesz wiedział
inaczej waga i menzurka i tablice z ciężarem właściwym
pomiar objętości w menzurce
pomiar wagi obiektu
waga/objętość (g/cm3) da ci ciężar właściwy
Napisano
Niestety ja mam kamień probierczy i fabryczny płyn. Po zrobieniu kreski na kamieniu przecieramy płynem i jeżeli pojawi się czerwony osad to jest to srebro. Jeżeli na forum jest chemik to powie co to za płyn. Jest też chemiczna metoda, rozpuszczamy srebro w kwasie solnym i traktujemy tiosiarczanem sodu. Jeżeli jest to srebro to pojawi się biały osad, który z czasem ciemnieje i zamienia się w czyste srebro. Mam nadzieję, że nie namieszałem bo chemię miałem dość dawno.
Napisano
są różne rodzaje cieczy - ale najpopularniejszy jest kwas azotowy w odpowiednim stężeniu

PS. Kopijnik... wybacz :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie