Skocz do zawartości

Wrocław - Lasek Dębowy" - czy ktoś tu kopał ?

Podziemny_Kosmos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z Was kopał może we Wrocławiu w Lasku Dębowym" ?

Ja kopałem tam ostatnio dwa razy

Za pierwszym razem wyszły dwie łuski od mausera, lotka z moździeża i kilkanaście kawałków różnego żelastwa
W pewnym momencie przejeżdżał obok rowerem jakiś gość i krzyknął żeby kopać kawałek dalej bo tam jest bunkier
Zatrzymałem go i pogadaliśmy chwilę - wskazał na górkę co do której miałem już podejżenia że jest zasypanym bunkrem
Mówił ze po powodzi w 1997 woda wypłukała ziemię i ukazało się wejście
Gość twierdził że wszedł do środka i znalazł tam 3 bagnety
Podobno były też hełmy ale pordzewiałe więc je zostawił
Jakiś czas później wojsko zasypało spowrotem wejście

Dzisiaj poszedłem tam z kumplem odkopać to wejście
Niestety bunkier zasypany jest conajmniej metrową warstwą (głębiej nie kopaliśmy) gruzu - głównie cegieł
Do tego, na samym bunkrze rosną spore drzewa więc wszędzie są korzenie grubości kilku centymetrów

Czytałem że w tym parku jeszcze w latach 70-tych teren wyglądał prawie jak w maju 1945 - wciąż głębokie okopy, dużo lejów po pociskach, zmasakrowane od odłamków drzewa

Dziś poza wystającymi gdzieniegdzie gruzami nie ma żadnych śladów

Może ktoś z Was trafił tam coś w poprzednich latach ?
Napisano
Czytałem że w tym parku jeszcze w latach 70-tych teren wyglądał prawie jak w maju 1945 - wciąż głębokie okopy, dużo lejów po pociskach, zmasakrowane od odłamków drzewa"

Szczerze mówiąc nie chcę się czepiać, ale drzewa po 30 latach musiały się już zagoić"

Tak samo było, kiedy znalazłem w lesie parę zasypanych bunkierków - okazało się, że zasypali je po wojnie, ponieważ zrobiono z nich składzik środków chemicznych (do opryskiwania kapusty :D )...
Napisano
O panie - w Lasku Dębowym (a po niemiecku: Eichen-Park) to się działooooo... Niedaleko stamtąd, w Parku Zachodnim as niemieckiej Panzerwaffe Leo Hartmann ustrzelił z kumplem 2 ISU-152 (a w tym rejonie miasta zniszczono ich Sowietom jeszcze kilka).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Cholera ... Będę we Wrocku w niedzielę - chciałbym gdzieś wyskoczyć - możecie koledzy dać jakś namiar ? Nie znam kompletnie miasta i okolic - może być nawet totalnie przekopany - nie ma problemu. Gdzies w miarę blisko Kozanowa żebym sie nie zgubił ....

Wiem że trzon wrocławskiej ekipy będzie w Brzegu na ognisku ( pozdro Kudłaty i spółka ).
;-)
pozdro !
Napisano
hm, kopaliście tam w samym parczku (tam gdzie drzewa) czy też bliżej Odry - w okolicach podstaw do 88?? Natarcie chyba szło przy samej Popowickiej ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam.

PS. KOCUR - co do kozanowna to polecam lasek pilczycki, zawsze coś tam może wyjść, w końcu teren po poligonie a i SS tamtędy uciekało:)
Napisano
Walki były w całym parku, przede wszystkim w częśći obecnie zadrzewionej i głównie tam kopaliśmy ale znaczna część terenu (ta ciekawsza) jest zawalona metrową warstwą cegieł (także na polanie)
A główne natarcie wyszło z okolicy wjazdu do portu i przecięło polanę w stronę mostu kolejowego - tam był jedyny podjazd dla czołgów

Niestety, przy samej stacji też nie da się kopać, PKP wysypało tam niedawno grubą warstwę tłucznia i ziemii
Napisano
rauszdelikt, gwoli ścisłości to przez Las Pilczycki nie wiało żadne SS, a wycofywała się tamtędy w pierwszych dniach kwietnia grupa bojowa Tilgner" z pułku Mohr" (ale odwrót tej Kampfgruppe przypominał Dunkierkę - tj. ludzie kosztem sprzętu).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Ja bym nie powiedział że w szystkie drzewa sie po około 30 latach zagoiły. Pod szczecinem na międzyodrzu gdzie ziemia jest bardzo żyzna do dzis jest pełno drzew z setkami dziur po kulach.
Napisano
Po powodzi łaziłem tam i jest jeszcze jedno wejście do schronów na zboczu górki przy tym czteropiętrowym bloku( obecnie zasypane) niestety nie właziłem do środka bo było do połowy zasypane, a teraz to już całkiem go nie widać( mogę tylko określić mniej więcej wejście. A tak ogólnie to parę łusek od rusznicy ruskiej i trochę mauserowskich. Planowałem kiedyś pochodzić przy moście kolejowym przy brzegu odry ale ojciec mnie od tego odwiódł mówiąc ze w latach 80 pociąg rozpieprzył na moście sokistę i szukali jego broni w okolicy tego mostu saperzy i targneli tam sporo amuny i urwipałków więc teoretycznie powinno być fantow " ale na jakim sprzęcie chodzili to każdy wie.
Napisano
Banditen-Partizanen - w tym drugim schronie byłem 2-3 lata temu
ok 20 m długości - 5 wejść
W środku jest śmietnik - m.in. kilkanaście różnego rodzaju piłek i piłeczek :)
Ja tam znalazłem całą do ogi"
Przy moście też szukałem i nic tam nie wyszło poza współczesnymi śmieciami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie