Podziemny_Kosmos Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 Czy ktoś z Was kopał może we Wrocławiu w Lasku Dębowym" ?Ja kopałem tam ostatnio dwa razyZa pierwszym razem wyszły dwie łuski od mausera, lotka z moździeża i kilkanaście kawałków różnego żelastwaW pewnym momencie przejeżdżał obok rowerem jakiś gość i krzyknął żeby kopać kawałek dalej bo tam jest bunkierZatrzymałem go i pogadaliśmy chwilę - wskazał na górkę co do której miałem już podejżenia że jest zasypanym bunkremMówił ze po powodzi w 1997 woda wypłukała ziemię i ukazało się wejścieGość twierdził że wszedł do środka i znalazł tam 3 bagnetyPodobno były też hełmy ale pordzewiałe więc je zostawiłJakiś czas później wojsko zasypało spowrotem wejścieDzisiaj poszedłem tam z kumplem odkopać to wejścieNiestety bunkier zasypany jest conajmniej metrową warstwą (głębiej nie kopaliśmy) gruzu - głównie cegiełDo tego, na samym bunkrze rosną spore drzewa więc wszędzie są korzenie grubości kilku centymetrówCzytałem że w tym parku jeszcze w latach 70-tych teren wyglądał prawie jak w maju 1945 - wciąż głębokie okopy, dużo lejów po pociskach, zmasakrowane od odłamków drzewaDziś poza wystającymi gdzieniegdzie gruzami nie ma żadnych śladówMoże ktoś z Was trafił tam coś w poprzednich latach ?
M40 Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 Czytałem że w tym parku jeszcze w latach 70-tych teren wyglądał prawie jak w maju 1945 - wciąż głębokie okopy, dużo lejów po pociskach, zmasakrowane od odłamków drzewa"Szczerze mówiąc nie chcę się czepiać, ale drzewa po 30 latach musiały się już zagoić"Tak samo było, kiedy znalazłem w lesie parę zasypanych bunkierków - okazało się, że zasypali je po wojnie, ponieważ zrobiono z nich składzik środków chemicznych (do opryskiwania kapusty :D )...
Leuthen Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 O panie - w Lasku Dębowym (a po niemiecku: Eichen-Park) to się działooooo... Niedaleko stamtąd, w Parku Zachodnim as niemieckiej Panzerwaffe Leo Hartmann ustrzelił z kumplem 2 ISU-152 (a w tym rejonie miasta zniszczono ich Sowietom jeszcze kilka).PozdrawiamLeuthen
kocur Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Cholera ... Będę we Wrocku w niedzielę - chciałbym gdzieś wyskoczyć - możecie koledzy dać jakś namiar ? Nie znam kompletnie miasta i okolic - może być nawet totalnie przekopany - nie ma problemu. Gdzies w miarę blisko Kozanowa żebym sie nie zgubił ....Wiem że trzon wrocławskiej ekipy będzie w Brzegu na ognisku ( pozdro Kudłaty i spółka ).;-)pozdro !
rauszdelikt Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 hm, kopaliście tam w samym parczku (tam gdzie drzewa) czy też bliżej Odry - w okolicach podstaw do 88?? Natarcie chyba szło przy samej Popowickiej ale nie jestem pewien.Pozdrawiam.PS. KOCUR - co do kozanowna to polecam lasek pilczycki, zawsze coś tam może wyjść, w końcu teren po poligonie a i SS tamtędy uciekało:)
Podziemny_Kosmos Napisano 6 Czerwiec 2006 Autor Napisano 6 Czerwiec 2006 Walki były w całym parku, przede wszystkim w częśći obecnie zadrzewionej i głównie tam kopaliśmy ale znaczna część terenu (ta ciekawsza) jest zawalona metrową warstwą cegieł (także na polanie)A główne natarcie wyszło z okolicy wjazdu do portu i przecięło polanę w stronę mostu kolejowego - tam był jedyny podjazd dla czołgówNiestety, przy samej stacji też nie da się kopać, PKP wysypało tam niedawno grubą warstwę tłucznia i ziemii
Leuthen Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 rauszdelikt, gwoli ścisłości to przez Las Pilczycki nie wiało żadne SS, a wycofywała się tamtędy w pierwszych dniach kwietnia grupa bojowa Tilgner" z pułku Mohr" (ale odwrót tej Kampfgruppe przypominał Dunkierkę - tj. ludzie kosztem sprzętu). PozdrawiamLeuthen
szperacz88 Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Ja bym nie powiedział że w szystkie drzewa sie po około 30 latach zagoiły. Pod szczecinem na międzyodrzu gdzie ziemia jest bardzo żyzna do dzis jest pełno drzew z setkami dziur po kulach.
banditen-partizanen Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Po powodzi łaziłem tam i jest jeszcze jedno wejście do schronów na zboczu górki przy tym czteropiętrowym bloku( obecnie zasypane) niestety nie właziłem do środka bo było do połowy zasypane, a teraz to już całkiem go nie widać( mogę tylko określić mniej więcej wejście. A tak ogólnie to parę łusek od rusznicy ruskiej i trochę mauserowskich. Planowałem kiedyś pochodzić przy moście kolejowym przy brzegu odry ale ojciec mnie od tego odwiódł mówiąc ze w latach 80 pociąg rozpieprzył na moście sokistę i szukali jego broni w okolicy tego mostu saperzy i targneli tam sporo amuny i urwipałków więc teoretycznie powinno być fantow " ale na jakim sprzęcie chodzili to każdy wie.
rauszdelikt Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Leuthen, masz całkowitą rację - zastosowałem zbytni skrót myślowy. Pozdrawiam
Podziemny_Kosmos Napisano 6 Czerwiec 2006 Autor Napisano 6 Czerwiec 2006 Banditen-Partizanen - w tym drugim schronie byłem 2-3 lata temuok 20 m długości - 5 wejśćW środku jest śmietnik - m.in. kilkanaście różnego rodzaju piłek i piłeczek :)Ja tam znalazłem całą do ogi"Przy moście też szukałem i nic tam nie wyszło poza współczesnymi śmieciami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.