Skocz do zawartości

Beret

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, że nie na temat, ale zanim się weźmiesz za rekonstrukcję to musisz spełnić 2 ważne rzeczy:
1. Nauczyć się pisać 1DPanc z wielkiej litery
2. Nauczyć się pisać ogólnie, bo haft pisze się przez f"

to w sumie żenujące, że ktoś kto chce odtważać jednostkę, nie potrafi poprawnie napisać jej nazwy.

Przemyśl to, może jeszcze nie czas.......

Pozdro

Pewnie, z powodu że pisze z przyzwyczajenia szybko na klawiaturze i że raz nie przetrzymałem shift'a powinienem rzucic rekonstrukcje, sprzedac sporą kolekcję i w ogole nie odzywac sie do końca życia.
Jak Cie to tak gryzie to najlepiej zachowaj to dla siebie.
I tak pozatym jak nieznasz odpowiedzi co do tematu to niepisz najlepiej nic.
Pozdrawiam

jakoś nie chce mi się wierzyć w tą sporą kolekcję kolegi.... Rekonstruktor Dywizji, a zdjęcia czołgisty nie ma????
W sumie to już nic mnie nie zdziwi, bo ostatnio rozmawiałem z człowiekiem w mundurze obszytym na 3DSK który był przekonany, że Karpatczycy" to część 1 DPanc.
orzełek był metalowy, a iepisz" pisze się oddzielnie....
Dziękując Krzyśkowi za głos rozsądku.

Pozdrawiam
Jurgen

Czołem!!
Kurcze część ludzi tu piszących zapomina do czego zostało stworzone to forum. Mam gdzieś te przepychanki i chętnie pomoge koledze 1Dpmaczka. Po pierwsze musisz mieć dobry beret: najlepiej skombinować orginalny brytyjski( na zdjęciu po prawej) albo indyjski, jeżeli nie masz jak to można go zastąpić beretem Bundeswehry ( na zdjęciu po lewej). Berety te są tłoczone z jednego kawałka materiału w przeciwieństwie do beretów polskich. Orzełek powinien być naszyty stosunkowo wysoko, oficerowie mieli pod nim przypięte gwiazdki. Jeśly interesujesz się 1 Dywizją Pancerną to polecam następujące publikacje:
-1 Dywizja Pancerna tom I i II wyd. Militaria autorstwa Jacka Solarza
- Polskie Shermany vol. II wyd. Militaria autorstwa Janusza Ledwocha
- Coś można znaleźć także w nr. 14 wyd Militaria dotyczącego czołgu Cromwell
- Świetna ale trudno dostępna 1. Dywizja Pancerna w walce" Praca zbiorowa wyd. Koło Beskidzkie" Zwiazku Kół 1.Dywizji Pancernej
- A na koniec klasycznie czyli Barwa i Broń, Wojsko Polskie 1939-1945"
Poszukaj tych publikacji na Allegro bo mozna tam kupić dość tanio. Niżej masz trochę zdjęć.

P.S. My także rekonstuujemy 1 Dywizję Pancerną - co widać na zdjęciu:)))) Chętnie słuzymy Tobie i innym pomocą. Każdy robi na początku błędy ale na nich można się nauczyć i dojść do perfekcji. Nie przejmuj się innymi - pgłębiaj wiedzę i propaguj Polską historię gdze tylko można!!! W odtwarzaniu historii liczy się także solidarność i pomoc innym o czym niektórzy zapomnieli. Bez tych cnót nic by nie zdziałała 1 Dywizja Pancerna jak i inne jednostki. Więc jeżeli już jesteście perfekcjonistami i krytykantami ( tu do innych) to postarajcie się odtworzyć także ducha tamtych lat i pamiętajcie o pomocy i choć minimalnym poczuciu braterstwa w tym co robicie!!!

Pozdrawiam wszystkich gorąco i zapraszam na www.pojazdywojskowe.pl W galerii mozna znaleźć najnowsze zdjęcia naszego cacka M3A1 Scout Car w malowaniu 24 Pułku Ułanów (Galeria spotkanie z weteranami)

Witam!
Dzięki OLO_RUT za w końcu jakąś konkretną odpowiedz. Możesz mi powiedziec skad jest wiekszosc grupy? Ile liczy członków? Gdzie głownie działacie? Czy posiadacie jakąs strone internetową? Jak można sie z wami skontaktowac?
Co do beretu mam chyba model powojenny ale nie jestem pewien. Ponoc jest to brytyjski. Jak znajde chwile to porobie foty.
Pozdrawiam

Grupy rekonstrukcyjnej jako takiej nie mamy. Rekonstujemy załogę scouta. Ze względu na dużą wartość sprzętu bawimy się we własnym gronie jeśli chodzi o sam pojazd, ale na wszelakich zlotach zawsze współpracujemy z innymi. Może powiem to inaczej załogę mamy kompletną. Polecam GRH Odwach oni jeśli się nie mylę mają GRH 10 Pułk Dragonów. Pomocą merytoryczną chętnie służę itd. Trzeba wogóle kiedyś pomyśleć o jakiejś inscenizacji 1DPanc. My wszyscy jesteśmy z Bielska-Białej. Nasza strona www.pojazdywojskowe.pl ale tworzy się podstrona dotycząca tylko rekonstrukcji 1DPanc. Jeśli co to pisz adam.rut@op.pl Mam nadzieję że współpraca będzie się rozwijać. Zapraszam z resztą na zlot do Bielska w lipcu . Pozdrawiam Olo

Beret powinien być tłoczony, dlatego faktycznie zdecydowanie lepiej użyć Bundeswehry, niż polskiego szytego.
Oczywiście ideałem będzie oryginalny czarny beret RTR, albo jego współczesna kopia. Tłoczone berety używane współcześnie przez armię brytyjską i polską mają za małe rondo.
Rzecz jasna wyjątkiem jest tu Batalion Strzelców Podhalańskich z 3. Brygady Strzelców, używający zupełnie innych beretów khaki.

Stopnie pod orzełkiem naszywano nie tylko wśród oficerów, ale też podoficerów i szeregowych. Chyba, że chce się rekonstruować początkowy okres, wtedy poziomo naszyte oznaki stopni są jak najbardziej prawidłowe.

Olo, fajne zdjęcia. Gdzie miało miejsce to spotkanie z weteranami?

Pozdrawiam,
Michał Różyński
S.R.H. ODWACH

Spotkanie miało miejsce w Bielsku-Białeej w technikum budowlanym im.gen.S.Maczka. Wogóle w Bielsku działa Koło Beskidzkie" Zwiazku Kół 1.Dywizji Pancernej także weteranów jest tu trochę:)))) Zapraszam na zlot do Bielska całą S.R.H. ODWACH może coś zmontujemy (jakąś inscenizacje) http://www.militaria.bielsko.com.pl/info2006.php

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie