wojtekbb Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Witam Szanowne Grono !!!Kto mi wytłumaczy co chodzi z częstotliwością w wykrywaczach w jednych jest 5,5kHz w innych 10kHz a w jeszcze innych 14,5kHz itp.??? Im mniejsza częstotliwość do gorzej czy odwrotnie ? tylko bez śmiechów :) pozdrawiam
wojtekbb Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 No i co nikt nic nie wie na ten temat?
sloneczny Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale z tego co zauważyłem to im wyższa częstotliwość to sprzęt bardziej się nadaje na drobiazgi, wszelkiej maści sreberka z małe złotka. Aczkolwiek pewnie nie jest to regułą.Zauważyłem że wyminiłeś 14,5 to są dobre wykrywacze na kolorową drobnicę ;D
Raned Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Obecnie produkowane wykrywacze o dużej częstotliwości np. 17,5 kHz czy 19,5 kHz mają także bardzo duży zasięg na duże rzeczy i nie jest regułą, że tylko na drobne. Od kilku lat jest tendencja przechodzenia na wyższe częstotliwości przez wszystkie renomowane firmy.
wojtekbb Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 Ok. dziękuję za wypowiedzi szanownych kolegów
gigi Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Witam, Zasada jast taka: im niższa częstotliwość tym mniejsze tłumienie sygnału w glebie, wyższe częstotliwości pozwalają zaś na skuteczniejsze znajdowanie przedmiotów małych i wykonanych z metali kolorowych. Sztuką jest zbudowanie wykrywacza pracującego na np. 5 czy 6kHz i znajdującego to wszystko to co urządzenia pracujące z wyższą częstot.. Tak dla porządku dodam, że istnieje firma Fischer choć nieczęsto się o niej mówi na forum a jej maszyny serii 1266X(5kHz); CZ-5,6,7,70,3D (5kHz+15kHz); Coinstrike (6,5kHz)pracują isko" a ich stabilność i osiągi (zwłaszcza w nisko zmineralizowanym gruncie) są szeroko znane i cenione.Pozdrawiam gigi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.