teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 WitamMam prośbę do grona znawców broni XIX w.Czy to moze być amerykańska wersja Berdana ? Kal.ok.15,7mm Dł.lufy ok.73cm.Jest to odtylcowy jednostrzałowiec
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Ten mały kabłąk za językiem spustowym to zabezpieczenieCzekam bardzo na wszelkie wskazówki dot.tej broni
teach1 Napisano 6 Czerwiec 2006 Autor Napisano 6 Czerwiec 2006 Lufa jest gwintowana Zobię dokładną fotkę komory
teach1 Napisano 6 Czerwiec 2006 Autor Napisano 6 Czerwiec 2006 komorę ikształt widać dokładnie na 5 fotce
kopijnik2 Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Pięknie - troszeczkę więcej danych proszę...
kopijnik2 Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 ciekawe.Pewne analogie można znaleźć w konstrukcji: Doppelflinte von Ignaz Wangler aus Kutna Horaale to oczywiście nie ten obiekt
KRUSZYNA Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 http://strzelecka.net/viewtopic.php?t=687Podałem link do tego wątku na inne forum,mnie zresztą ta zagwozdka męczy od samego pojawienia się.Dalej szukam,jak coś znajdę to się odezwę.pozdrawiamkruszyna
mietek Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 chodzi o ksztalt od wewnatrz, czy na luske z szyjka, czy prosta. Ale jak gwintowana lufa to srutowki odpadaja.
kopijnik2 Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Jeszcze raz: określ czy nabój był z szyjką? Czyli sprawdź kształt komory nabojowej. Jeżeli ma krzywizny to je zmierz.Podaj długość wyfrezowania na nabój.
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 popróbuj zweryfikować czy nabój berdana 15,7 pasuje w komorze.Ja takiego nie mam.Istnieje prawdopodobieństwo, że mogłaby to być produkcja cywilna. W celu upłynnienia zapasów amunicji.Kaliber iście słoniowy. Ale i zwierzyna była wtedy większa.Na wojsko ta konstrukcja jest zbyt skomplikowana.
MarioS Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Co do tych kalibrów rosyjskich Berdanów jest mała pomyłka. cytat:Разработана американским полковником Х.Берданом, появилась на вооружении Русской армии в 1869 году. Совместно с конструктором русские офицеры продолжили испытания этой винтовки с одновременным устранением некоторых ее недостатков. Калибр был уменьшен с первоначальных 4,5 линий (11,43 мм) до 4,2 линий (10,67 мм)Koniec cytatu.Czyli oryginalny amerykański miał kaliber .45 i zmniejszono go na .42.Ładne fotki karabinów Berdan 1, Berdan 2 i Krnka do obejżenia na:http://www.oldarms.ru/long.php?Sygnatura na karabinie jest bez wątpienia z Iżewska.Na bazie karabinów Berdan 2 produkowano dużą game sztucerów mysliwskich w różnych kalibrach od .32 do max .44.
teach1 Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 Czy nikt nie ma pomysłu jak zidentyfikować tą armatkę
Pytanie
teach1
Witam
Mam prośbę do grona znawców broni XIX w.Czy to moze być amerykańska wersja Berdana ? Kal.ok.15,7mm Dł.lufy ok.73cm.
Jest to odtylcowy jednostrzałowiec
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.