osterode Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Witam podczas wczorajszego spaceru wpadła taka oto monetka( a może to nie moneta?). Jak widać przerobioine toto na wisiorek. Wykonana ze srebra, średnica 17mm, grubośc blachy można porównać do 3 groszy pruskich FW. Proszę o identyfikację, datowanie i (lub) ewentualną wycenę.Dzięki wielkie. PozdrawiamLink do zdjęć: http://img84.imageshack.us/my.php?image=moniak1ym.jpgDruga strona: http://img227.imageshack.us/my.php?image=moniak12nk.jpg
Raned Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Nie jest to raczej moneta a ozdoba jaką noszą Cyganki na chustkach, otworek służył do przyszycia. Sądzę, że nie jest to srebro i wartość raczej sentymentalna.
pawulon26 Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 witamRaned niekażda blaszka z dziurką musi być ozdobą cygańskiego stroju.jest to napewno srebro i wygląda na monetę imperium osmańskiego. wpisz w wyszukiwarkę allegro laszki osmańskie" jest tam jedna podobna. gdyby nie zakazy to wkleił bym link do aukcji.pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Z przykrością muszę przychylić się do pierwszej części wypowiedzi Raneda Nie jest to raczej moneta"...Na pewno stylizacja na arabszczyznę jest, może nawet jest coś z sensem napisane (moje monety czytał człowiek z tamtąd" prowadzący restaurację).technicznie sprawia wrażenie młodej" czyli XX w.
Dziki Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 To co widnieje na monecie raczej nie jest osmanska wersja arabskiego. Jesli juz to Maroko lub Algieria. Najpredzej jednak cyganska ozdobka ;)
ponury Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Witam tak wyglądają osmańskie monety przerabiane masowo na ozdoby zwłaszcza na bałkanach gdzie często można je spotkać w tradycyjnym stroju ludowym jako naszyjniki i wisiorki.Na największej z nich widoczne imię sułtana.
ponury Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Na dole widoczna data 1223 liczona niestety w innym kalendarium niż nasze. Pozdrawiam
musamman2 Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Ten tajemniczy artefakt (moneta, cekin???) stanowi istotnie niezłą zagadkę. Posiada on pewne cechy monet tureckich- widoczny jest napis DARAB FI... Dalej jest nazwa mennicy, którą, ze względu na paskudną jakość foty trudno mi odczytać, ale wydaje mi się, że jest to KASTAMONU- była taka miejscowość w Anatolii. Niżej, w miejscu typowym dla osmańskich moniaków i w prostokątnej ramce, charakterystycznej dla monet tureckich z pierwszej połowy 19 wieku, wybito datę. No i znowu problem złej jakość zdjęcia, ale jeśli dobrze widzę, to jest tam 1267 rok Hidżry, a więc 1850 rok po Chrystusie. Z drugiej strony jest coś jakby monogram władcy, ale diabeł go odczyta. Gdybyś dał lepsze fotki, wszystko stałoby się prostsze do ustalenia. Na tym podobieństwa do osmańskich monet się kończą. Niewykluczone, że jest to ozdobny cekin, wzorowany na monecie. Ale po co ktoś zadawałby sobie trud, by tłoczyć takie coś w srebrze, przecież na Wschodzie i na Bałkanach jest pełno monet tureckich, które można użyć jako ozdób, co zresztą Cyganie, ups, sorka Panowie Europejczycy- ROMOWIE często czynią. Jeszcze dwie uwagi. Ponury- rok 1223 Hidżry to 1807 po Chrystusie. Dziki- nie istnieje coś takiego jak osmańska wersja arabskiego". Turcy używali wielu odmian kaligrafii arabskiej, na monetach najczęściej był to styl SULUS, tak jak to widać na tych wstawionych przez Ponurego. Ja wstawiłem tu fotkę pięknej monety egipskiej, na której w środeczku jest napis w stylu SULUS, a po okręgu w stylu ANDALUSI, który jest odmianą stylu KUFI. KUFI jest popularny w Maroku i Algierii, ale oczywiście zarówno tam, jak i w innych krajach arbskich (i innych, które używają alfabetu arabskiego, np. Pakistan, Iran itd.) używa się kilkaset różnych odmian kaligrafii, w zależności od materiału i okoliczności. Pozdro.
musamman2 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Szkoda, że jest ta dziurka, bo wydaje mi się, że przebija zza niej napis CHAJR DA'IM, czyli wieczne powodzenie" (ﺨﻴﺮ ﺪﺍﺋﻢ, choć wygląda na to, że tutaj akurat użyto formy liczby mnogiej rzeczownika ﺨﻴﺮ, a więc ﺨﻴﺎﺮ ). Jest to typowa formułka, umieszczana na talizmanach arabskich, a to by znaczyło, że mamy tu do czynienia nie z monetą, lecz z talizmanem, którego przyozdobiono motywami z osmańskich monet. Wszelako pewności żadnej ni ma, a to przez tę dziurkę
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.