klemas Napisano 30 Maj 2006 Autor Napisano 30 Maj 2006 Witam jak w temacie gdzie kupić takie cudo chce zastosować je w solarisie a może to kiepski pomysł , jak sądzicie?pozdrawiam Piotr.ps. Na allegro niema.
bicker Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Witam.nigdy nie słyszałem o takich bateriach . Co to jest?
klemas Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 witamBaterie RAM można ładować kilkadziesiąt razy i mają 1,5v a nie 1,2v jak akumulatorki nie jestem orłem w temacie elektroniki ale sądze że takie bateryjki będą lepsze do wykrywki niż akku ale niewiem gdzie je kupić na allegro niema w sklepach internetowych też w jednym niby są ale narazie brak w sprzedaży. Pozdrawiam Piotr
DarekD Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 W Solarisie jest stabilizator napięcia. Myślisz że będzie różnica w zasięgach czy stabilności? Inaczej Ci pracuje na akumulatorkach a inaczej na bateriach?PozdrawiamDarek
klemas Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 Witam niewiem jak solaris pracuje na akku bo mam go od kilku dni i zaliczyłem dopiero jeden 6 godzinny wyjazd w teren ale wiem jak pracuje na bateriach marki PHILIPS za 1,5 pln sztpo 3,5 godziny chodzenia na MIXA miałem 45% stanu bateri i po każdym zerowaniu spadlo o jeden % przestraszyłem że mi całkiem siadną i poleciałem do miejscowego sklepu po nowe baterki nabyłem też PHILIPSY ale po 60gr szt bo innych nie było jakaż była moja radość kiedy włączyłem rutuska STAN BATERI 10% I SPADAŁ założyłem stare, pod koniec wypadu miałem jakieś 20% stanu bateri, może te po 1,5 zeta to były jakieś lewe albo przeterminowane ale niechciałbym żeby sytuacja sie powtórzyła wiec szukam innego rozwiązania możliwie najlepszego jak napisałem wcześniej nieznam sie na elektronice i dlatego prosze szanownych kolegów o rade może wypowie sie ktoś kto chodzi z solarisem na akkuPozdrawiam Piotr
DarekD Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 W swojej Ultrze stosowałem z powodzeniem zwykłe akumulatorki 1,2V Nie widziałem różnicy w pracy sprzętu czy chodziłem na alkalicznych czy na tych nie tak bardzo nawet firmowych akumulatorkach.Zwykłych bateryjek nie stosowałem. Chyba najtaniej i najefektywniej będzie na akumulatorkach.Darek
nikt Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Witam! Stanowczo polecam zasilanie bateriami alkalicznymi - na duracellach detektor pracuje 25 do 30 godzin. Akumulatorki 1,2 V też są ok. Zwykłe baterie nie są najlepszym sposobem zasilania z powodu konstrukcji układu zasilania w wykrywaczu ( przetwornica impulsowa ).pozdrawiam .
sirpavlo Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 potwierdzam i polecam do solarisa akumulatorki 1,2V 2500 biegam trybie dynamicznym wystarczają na 4 wyprawy po 6 godzin.Jak stan bateri spadnie do 40%to ładuje i po problemie.
klemas Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi kupie sobie akumulatorkiale przy okazji jeszcze jedno pytanie czy są ładowarki do akku na więcej niż 4 akumulatorki do solarisa potrzeba 6 szt .Pozdrawiam Piotr
DarekD Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Widziałem takie kombajny, chyba nawet na 8 i 10szt. Ale.. jeśli już masz 4sztukową to chyba zainwestuj lepiej te kasę w dobre słuchawki albo dobrą saperkę.Zresztą jak zwykle okaże się w praniu:)PozdrawiamDarek
klemas Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 ładowarkę mam tylko na 2 szt więc raczej kupie nową żeby nie zaczynac ładowania na 2 dni przed wyjazdem he he saperke mam fiskarsa więc niema w co inwestować wg mnie niema lepszej a co do słuchawek to mocno się nad nimi zastanawiam ale jest jeden poważny minus strażnika leśnego można w nich czasami zauwarzyć dopiero jak popuka nas w ramie
TIX Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 co do akumulatorków 1,2 i 1,5 V to rozmawiałem z H. Smętkowskim i powiedział że jedynym skutkiem ubocznym niższego napięcia jest ciszej działający głośniczek - zasięgi posostaja bez zmian.
klemas Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Napisano 3 Czerwiec 2006 We wszystkich wykrywkach czy tylko w smętku????
TIX Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 myśle że to dotyczy większości jeśli nie wszystkich :)
DarekD Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Słuchawki kup z regulacja głośności oddzielnie na lewe i prawe ucho. W ezpiecznym" terenie będziesz słuchał tylko fantów a tam gdzie chcesz słyszeć też otoczenie wygłusz jedno ucho i masz kontrolę nad sytuacją. Ma to ten plus że popiskiwanie wykrywacza nie ściągnie Ci na głowę strażnika leśnego. Słuchawki raczej małe i ze skręcanym kablem. Małe, bo w gęstych krzakach może będziesz chciał jednak je zdjąć i schować do kieszeni to raz, a dwa że na łące to w upalny dzień mozg potrafi się ugotować w takich całousznych słuchawkach jakie kupiłem sobie ja:) Ale na nadmorskiej plaży były rewelacyjne- zero szumu morza, tylko szum fantów:)Skręcany kabel ma moim zdaniem same zalety i nie ma nad tym co dyskutować:)Darek
acer Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Nie no panowie, ależ wy wszyscy z tymi Strażnikami Leśnymii ściąganiem ich sobie na głowę sygnałem wykrywacza :)))To nie ss-mani :) Bez przesadyzmu :)To tak na marginesie dyskusji :)
klemas Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 Darek dzięki za rady w sprawie słuchaweka co do straży leśnej to ja wole sie im nie pokazywać problem polega na tym że w mojej okolicy grasuje jakaś banda debili podobno jest ich ze 7 las po ich przeiściu wygląda jak po nalocie dywanowym tzn wielkie doły kopane łopatami i oczywiśćie NIEZASYPANE puszki śmiecie jednym słowem OBORA wyobrazcie sobie pakuje sie na fajną starą miejscówkę żeby poprawić teren nową wykrywką a tam powyższy obrazekno i co było robić nic tylko sp....alać z tamtądbo jak by mnie straż leśna dorwała to co bym powiedział że to nie moja robota???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.