Skocz do zawartości
  • 0

klucze altyleryjskie?

HERWOLF

Pytanie

Napisano

witam
trafiłem w ziemiance takie oto klucze i mam proźbe o info do czego mogły być dokładniej
ten z bolcami to chyba do wykrecania spłonek z łusek altyleryjskich co?

jeśli macie foto jakiś kluczy z tematu to dajcie foto prosze o info i pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ej specjaliści - tak na marginesie... radziecki klucz do zapalników KTM-1 (KT,2,3) wygląda właśnie jak rowerowy klucz! Tylko jest nieco bardziej solidny :)) A np. kluczyk do zapalników ebonitowych w granatach moźdz.82mm przypomina nieco klucz do szlifierki :)
Rosjanie nie mieli zbyt skomplikowanych kluczy do zapalników...

Pozdro.
Napisano
Ej specjaliści - tak na marginesie... radziecki klucz do zapalników KTM-1 (KT,2,3) wygląda właśnie jak rowerowy klucz! Tylko jest nieco bardziej solidny :)) "
A ten jest?
Napisano
a czort wie!
Gdyby akurat niebyło innego na stanowisku :)... pewnie by się nadał. :))
Zależy jeszcze od wymiarów.

Pozdro.
Napisano

witam
trafiłem w ziemiance takie oto klucze i mam proźbe o info do czego mogły być dokładniej
ten z bolcami to chyba do wykrecania spłonek z łusek altyleryjskich co?

jeśli macie foto jakiś kluczy z tematu to dajcie foto prosze o info i pozdrawiam

Napisano
drugi klucz na pierwszym zdieciu jak najbardziej altyleryjski do(uzbrajania pocisków)wkrecania zapalników
niewiem jaki jest durzy ale sadze ze takich od 88 w zwyrz
ten z dwoma bolcami nie jest do spłonek do spłonek sa z trzema bolcami lub przewarznie do niemieckich z 2 pułokragami
jak bede miał sprawny aparat wstawie moje klucze
Napisano
Wg mnie są to klucze do naprawy siłowników hydraulicznych takie jak możemy spotkać w koparkach lub w pojazdach wojskowych posiadających takie siłowniki np spycharka BAT-M. Wg 3 zdjęcia klucz na samym dole może byc do przykręcania/odkręcania węży hydraulicznych,2 od dołu sluży do zakręcania glowicy siłownika na cylindrze/(silowniku) i dokręceniu przeciwnakrętki, 3 do odręcania nakrętki która utrzymuje tłoczysko z zimeringami wewnątrz cylindra/silownika, a 4 od dołu podobny jak do flexa-może służyć do odkręcania dekielkna chroniącego zimiering zgarniający z wysuwającej się części silownika. Takie lub nieznacznie większe miale kiedyś w chacie od cholery bo ojciec miał firmę z koparkami i często takie silowniki rozbierał i sam naprawiał więc obstawiam na 99% że są od siłowników hydraulicznych. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie