marwro Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Doskonale się skałada że mamy na forum specjaliste od złocistego napoju z pianką. Kiedyś znalazłem taki kapsel, wyglądał mi na stary i lezał dość głęboko (ok. 35 cm) więc zabrałem go sobie do domq.Wg mnie wygląda to na kapsel od piwa właśnie ale nic więcej o nim nie wiem. Może szanowny kolega pomoże? :)pozdrmarwroPS: szkoda że nie było reszty od kapsla wraz z zawartością ;)
Gość Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 He he.. Po tylu latach to by to było prawdziwe piwo korzenne.
bjar_1 Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 A i owszem ,kapsel jest stary ,napewno sprzed 1945 r. ,gdyż po wojnie weszły kapsle malowane a nie tłoczone jak w tym wypadku. Zamykania koronowe (bo tak sie to fachowo nazywa :) stosowały tylko większe ,bogatsze firmy (w II RP np. Browar J.Gotza w Okocimiu ,Haberbusch&Schiele...) w tym wypadku kapselek pochodzi od znanej przed wojną w Europie Emskiej wody". Woda ta ,znana z dobroczynnych właściwości wydobywana była w niemieckim mieście Ems. :))))pzdr bjar_1
marwro Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Ha! Więc jednak nie piwo :)Dzięki wielkie za identyfikacje. Dodam jeszcze że kapsel znalazłem na niemieckich pozycjach z okresu I wojny, może popijał sobie któryś emską wodę" w okopie??pozdrmarwro
k0k0 Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Piękne etykiety - uczyć się z nich spółczesnym projektantom. Ciekawe jak smakowało wtedy piwo...:)
bjar_1 Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Dokładnie ,masz rację ,dzisiejsze etykiety piwne sa strasznie kiszkowate - podobnie jak i wyroby naszego przemysłu piwowarskiego... tak zwana masówka" :(Dawne piwo miało w każdym browarze inny smak ,no i ta moc... :)Narazie nie mam czasu ,ale pokażę na forum wkrótce jakieś piękniuśkie etykiety.Wkrótce... ;)pzdr bjar_1
SP17 Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Witam.Choć to nie na temat ale moze przy okazji i mój kapsel zidentyfikujecie. Jak widać w centrum orzeł, nad nim skrot wyrazu Staatl. ,pod orłem Fachingen .Kapsel jest tłoczony z bardzo lekkiego i plastycznego metalu - aluminium lub jego stop. Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 17 Sierpień 2003 Napisano 17 Sierpień 2003 SP17 twój kapsel to też jakaś woda mineralna. Przed wojną każda prawie woda mineralna była kapslowana takim typem zamknięcia. Piwo też zdarzało się tak kapslowane ,chciaż częściej wybierano zamknięcia patentowe (drut z korkiem z porcelany) lub po prostu zwykły korek z wypaloną nazwą browaru.Kapselki takie jak ten robione były z aluminium lub stali i tłoczone.pzdr.bjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.