Skocz do zawartości

Łódź i okolice !!!

mankov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś tam łaziłem - na Łęczyckiej, całkiem przypadkiem, czekajac na regon w Gusie i zastanawiałem sie czy to wojenne czy póżniejsze? Brendo und Bunkerbantites to koło Was, sprawdźcie teren.
  • Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
róg Narutowicza i Tramwajowej też jest coś ogrodzonego w ziemi prawie na winklu przy knajpce nie znam się na ty ale to info dla fahofców.wejścia do kanałów burzowych czy coś w tym rodzaju róg Strykowskiej i Woj.Pol i w okolicy ul. Wólczańskiej chyba przy Czackiego kanał przecinający ul. Politechniki
Napisano
róg Narutowicza i Tramwajowej też jest coś ogrodzonego w ziemi prawie na winklu przy knajpce nie znam się na ty ale to info dla fahofców.wejścia do kanałów burzowych czy coś w tym rodzaju róg Strykowskiej i Woj.Pol i w okolicy ul. Wólczańskiej chyba przy Czackiego kanał przecinający ul. Politechniki
Napisano
Wracajac do watku sladów po bitwie lódzkiej, to odkrylem 2 cmentarze w lesie w Wodzieradach. Po minieciu rzeczki po lewej stronie ok 100 m w lesie sa dwa nieduze cmentarzyki z grobami niemieckimi. Napisy slabo czytelne, ale mozna odczytac date XII 1914 czyli dokladnie kiedy konczyly sie walki. Sprawdzilem na mapach i rzeczywiscie w tym rejonie przebiegla linia frontu.
Pozdrawiam odkrywców
PS. rzeczywiscie - gdyby taka poteżna bitwa manewrowa toczyla sie gdzies na zachodzie to na kazdym rogu bylyby pomniki i discovery co 10 minut by o tym trabilo.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,wie ktos cos o podziemiach fabryk scheiblera?pracowalem tam w wakacje na budowie na tymienieckiego,byly tam podziemia podobnierz prowadzace do uniontexu na kilinskiego.tunel czesciowo zawalony wiec nie sprawdzilem,wiem tylko ze prowadzi do uniontexu na kilinskiego z relacji kumpla ktory rok wczesniej przed ostatecznym zmasakrowaniem fabtyki zwiedzal te pozdziemia...Mam pomysl,chce zebrac ekipe ktora bedzie chetna do spenetrowania podziemi ale od strony uniontexu na ulicy kilinskiego...jest tam ochroniaz ale mysle ze za flache lub 2 to nas wpusci^^Ktos chetny?Prosze pisac na maila:)
  • 6 months later...
Napisano
Bardzo ciekawy wątek, szkoda że wcześniej go nie odwiedzałem. Mamy na naszym forum www.bunkierbanda.up.pl kilka osób mocno zainteresowanych eksploracją naszych łódzkich obiektów i wiemy bardzo wiele o bunkrach w Konewce, Jeleniu i Skrzynkach. Można śmiało powiedzieć że Konewka nie ma przed nami tajemnic bo nie raz już przeżyliśmy 2 dniowe zwiedzanie tego obiektu, wykopki i badania w różnych rokujących miejscach, weszliśmy do najskrytszych zakamarków obiektu o których turysta nawet nie ma zielonego pojęcia. Konewka jest naszym bunkrowym azylem, i miejscem gdzie jesteśmy u siebie w pełnym tego słowa znaczeniu. Wszystko dlatego, że Dzierżawca Konewki jest naszym przyjacielem i aktywnym Bunkrowcem, któremu nie jest obojętny los bunkrów, czego dowodem jest dzisiejszy stan Konewki i z dnia na dzień poprawiający się stan Jelenia. Mamy też wiele zdjęć z naszych wypraw po całej Polsce, na które serdecznie zapraszamy. Mamy unikalne zdjęcia z największego łódzkiego schronu, znajdującego się w parku Poniatowskiego, ze schronu na rogu Narutowicza i Tramwajowej, z nieistniejącego już dzisiaj bunkra na Dąbrowskiego i wiele wiele innych. Zapraszam do odwiedzenia naszej strony i udzielania się na naszym głównie Łódzkim forum.
www.bunkierbanda.up.pl
Ps. W sobotę jedziemy w Góry Sowie, tylko patrzeć jak pojawią się w galerii zdjęcia z wyprawy :)
Pozdrawiam
Brendo
Napisano
A to się dowiemy jak wrócimy :) Byłem już raz w Górach Sowich i mi się podobało. Teraz będzie większy zakres zwiedzania i pewnie też będzie ok. Czasem nie liczy się to co się zwiedza, ale z kim sie zwiedza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie