Skocz do zawartości
  • 0

Butla WP 1937 ?

slw

Pytanie

Napisano

Strych starej chałupy, okolice bitwy nad Bzurą. Szkło zielonkawe, starej produkcji (widać różne skazy i niejednorodności) w wiklinie. Brak widocznych sygnatur (może na dnie, ale przecież nie będę obdzierał).
Czy taka butla mogła być wyposażeniem WP (oliwa, ocet, wino itp?), czy też....

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sygnatur brak na obu przedmiotach (z wyj korka z 1), sprawdzałem też na szkle (dno) i nic.
Maxikasek, nie załamuj mnie, ja tak cholernie chciałbym żeby to było wrześniowe i to znad Bzury ;-)
Był dość zabrudzony kurzem, zero korozji, ale to chyba alumiium, jutro sprawdzę.
Napisano

Strych starej chałupy, okolice bitwy nad Bzurą. Szkło zielonkawe, starej produkcji (widać różne skazy i niejednorodności) w wiklinie. Brak widocznych sygnatur (może na dnie, ale przecież nie będę obdzierał).
Czy taka butla mogła być wyposażeniem WP (oliwa, ocet, wino itp?), czy też....

Napisano

...korek lub jego metalowa część znalazły się z nią przypadkiem?
Z góry dzięki za pomoc.

Napisano
Napewno nie była na standartowym wyposażeniu każdego żołnierza co nie oznacza że nie wykozystywano ją w zapleczu wojskowym (np.kuchnia).Ale fant fajny.
Napisano
W tym tkwi problem, że dodać korek do butelki nie sztuka, więc to tylko poszlaka że tak powiem. Na pewno nikt z żołnierzy nie biegał z takimi klamotami po polu, jest to coś z tyłowego wyposażenia. Niestety to nie manierka i nie mogę tego znaleźć, znjomi z GRH też nie kojarzą co to.
Napisano

Następna, ten sam strych. Zamknięcie typu wek, choć obecny dekiel (na foto) na pewno nie jest oryginalny. Na tym stalowym pierścieniu wokół szyjki resztki ciemnozielonej farby. Szkło jak w poprzedniej. Ktoś widział na jakichś zdjęciach coś takiego, np w taborach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie