Skocz do zawartości
  • 0

łuska mauser. dzine bicia :-)??pomocy!!

ZnaChoR

Pytanie

Napisano
dzisiaj czyszcząc łuski spotkałem się z pierwszą taką łuską od mausera :-)
sygnowania: W
pierwszy raz coś takiego widze :-)
pozdr.ZnaChoR

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzisiaj czyszcząc łuski spotkałem się z pierwszą taką łuską od mausera :-)
sygnowania: W
pierwszy raz coś takiego widze :-)
pozdr.ZnaChoR
Napisano
Najprawdopodobniej Warzawska Fabryka Amunicji Karabinowej,nazwę zapwne przekręciłem ale jakoś tak to szło
Napisano
Witam

Beny, napisałeś Najprawdopodobniej Warzawska Fabryka Amunicji Karabinowej,nazwę zapwne przekręciłem ale jakoś tak to szło" a potem Raczej na pewno przed 1919 r"

Pomijając błąd w nazwie fabryki (WWAK czyli Wojskowa Wytwórnia Amunicji Karabinowej)to przed 1919 r był rok 1918 kiedy to nie tylko nie produkowaliśmy amunicji, to dodatkowo nie było WWAK (z wiadomych względów)

Ale do rzeczy :) Łuski z takim iciem" znajdowane sa zwykle (albo tylko) na starych polskich polach taktycznych lub strzelnicach, co może sugerować że są one produkcji polskiej. Niestety nie ma jednoznacznych dowodów na określenie producenta, a część źródeł literaturowych przypisuje to oznaczenie produkcji austryjackiej. Podobnie nie wyjasnione do końca jest icie" * P * 1924 czy 25

Pozdrawiam
Napisano
Sugerowałem się łuskami przezemnie kopniętymi ,najstarsza z tej wytwórni ma bicia
- orzeł 19 W (W odwrócone) nie jet to wiec typowe bicie i uznałem że takie dziwolągi najczęściej powstawały w początkowym okresie produkcji. Co do 1918 to niezłą gafę walnąłem.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie