ZnaChoR Napisano 27 Maj 2006 Autor Napisano 27 Maj 2006 dzisiaj czyszcząc łuski spotkałem się z pierwszą taką łuską od mausera :-)sygnowania: Wpierwszy raz coś takiego widze :-)pozdr.ZnaChoR
ZnaChoR Napisano 27 Maj 2006 Autor Napisano 27 Maj 2006 dzisiaj czyszcząc łuski spotkałem się z pierwszą taką łuską od mausera :-)sygnowania: Wpierwszy raz coś takiego widze :-)pozdr.ZnaChoR
beny Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 Najprawdopodobniej Warzawska Fabryka Amunicji Karabinowej,nazwę zapwne przekręciłem ale jakoś tak to szło
Jaro5 Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 WitamBeny, napisałeś Najprawdopodobniej Warzawska Fabryka Amunicji Karabinowej,nazwę zapwne przekręciłem ale jakoś tak to szło" a potem Raczej na pewno przed 1919 r"Pomijając błąd w nazwie fabryki (WWAK czyli Wojskowa Wytwórnia Amunicji Karabinowej)to przed 1919 r był rok 1918 kiedy to nie tylko nie produkowaliśmy amunicji, to dodatkowo nie było WWAK (z wiadomych względów)Ale do rzeczy :) Łuski z takim iciem" znajdowane sa zwykle (albo tylko) na starych polskich polach taktycznych lub strzelnicach, co może sugerować że są one produkcji polskiej. Niestety nie ma jednoznacznych dowodów na określenie producenta, a część źródeł literaturowych przypisuje to oznaczenie produkcji austryjackiej. Podobnie nie wyjasnione do końca jest icie" * P * 1924 czy 25Pozdrawiam
beny Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 Sugerowałem się łuskami przezemnie kopniętymi ,najstarsza z tej wytwórni ma bicia - orzeł 19 W (W odwrócone) nie jet to wiec typowe bicie i uznałem że takie dziwolągi najczęściej powstawały w początkowym okresie produkcji. Co do 1918 to niezłą gafę walnąłem.Pzdr
Pytanie
ZnaChoR
sygnowania: W
pierwszy raz coś takiego widze :-)
pozdr.ZnaChoR
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.