Skocz do zawartości
  • 0

szabla - pruska?

Marcin z Lasu

Pytanie

Napisano
Witam!
Proszę o pomoc w identyfikacji tej szabli. Może ktoś napisze, w jakim okresie i przez jakie formacje była używana?
Jeszcze pytanie - czy warto ją czyścić dalej, czy pozostawić w takim stanie (żery rdzy są głębokie?
Czy jest szansa na znalezienie jakichś sygnatur? (jeśli tak - to w którym miejscu?).
Pozdrawiam!

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest wg mnie niemiecka, sygnatury pod tymi tarczkami jelca na głowni. Modelu nie pamiętam, ale są tu lepsi ode mnie, to ci pewnie pomogą.
Pozdrawiam
Napisano
jest to najprawdopodobnie szabla pruska M-1864
w Polsce używana w Powstania śląskie i Wielkopolskie 1918-1921, piszę prawdopodobnie bo powinna mieć na trzonie rękojeści resztki oplotu.Natomiast bez oplotu na rękojeści była szabla artylerii Pruskiej M-1848 n/A jednak w tej szabli głownia była szersza (3,2 cm).Szabla artylrii Pruskiej była używana w Polsce Powstania Śląskie i Wielkopolskie, armia Wielkopolska 1918-1921 oraz w służbie garnizonowej artylerii polowej do 1939r a także w niektórych pułkach ułanów w Armi Poznań we Wrześniu 1939.Oznaczenia powinny być na jelcu oraz
u nasady głowni na zewnętrzym płazie i na grzbiecie głowni,
jednak na twojej szabli oznaczeń prawdopodobnie już nie odczytasz
Napisano
jest to pozostalosc po pruskiej szabli wz 1894 uzywanej przez oficerów wojsk pruskich praktycznnie wszystkich formacji jeko broń paradna sabla wz 1848 jest szabla bojowa ta jest raczej paradną podobne szable byly uzywane rowniez w czasie 3 rzeszy w polskim wojsku ten typ szabli nie byl uzywany no moze przez jakiegos powstanca
najczesciej pojawiała sie na nim sygnatura SOLINGEN
Napisano
jak już napisałem twierdzę że jest to szabla M-1864 szerokość głowni u nasady 2,5 cm grubość grzbietu u nasady 0,7cm.
Masz rację że szabla M-1848 jest dużo szersza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie