ERWIN Napisano 24 Maj 2006 Autor Napisano 24 Maj 2006 WitamTrafiła mi się taka klamerka. Wygląda jak pruska tylko zamiast >> Gott mit uns > Providentiae memor
ERWIN Napisano 24 Maj 2006 Autor Napisano 24 Maj 2006 Na dolnej krawędzi ma wybity numer:12.A.5.B.I. Kto nosił takie klamry oraz co znaczy napis oraz numer?Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiamKrzysiek
Łukan Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Witam to klamra saksońska.Oznaczenia na boku to bicie pułkowe prawdopodobnie 12 pułk artylerii 5 bateria, i numer żołnierza. Ta łacińska sentencja myślę ,że związana jest z domem Wettynów ale specjaliści na pewno doprecyzują.Pozdrawiam Łukan
Łukan Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Drobna korekta, napisałem,że bicie na boku klamry bo tam najczęsciej były cechowane klamry tego landu.Zwróć uwagę czy na spodzie nie ma sygnatury producenta. Często na klamrach Saksonii widnieje sygnatura H.Osang Dresden. Pozdrawiam Łukan
ERWIN Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 Faktycznie, na spodzie jest sygnatura G.H.OSANG. W jakich latach były produkowane te klamry?
danieloff Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 Hermann Aurich C. i Gustav H. Osang, jak również Johann Seyffarth, HE.E. Peucker i Gebreuder Baumgartner (wszystkie firmy z Drezna) robili te klamry w latach 1868 - 1918. Klamry saksońskie stalowe robili w latach 1916 - 18 wytwórcy z Lipska. Motto znaczy mniej wiecej: Pamiętajacy o Opatrzności lub Zważający na Opatrzność", jak coś nie tak, to niech poprawią mnie specjalisci od łaciny.Pozdrawiam!Daniel
Pytanie
ERWIN
Witam
Trafiła mi się taka klamerka. Wygląda jak pruska tylko zamiast >> Gott mit uns > Providentiae memor
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.