Skocz do zawartości
  • 0

Blachy z poszycia samolotu

Louis

Pytanie

Napisano
Witam,
mam pytanie do znawców tematu. Czy w samolotach używanych w czasie II wojny mogły istnieć elementy poszycia wykonane z blachy aluminiowej o grubości poniżej 1mm?.
Jeśli to głupie pytanie to przepraszam, ale kompletnie nie znam się na zasadach konstrukcji samolotów.

Znalazłem dzisiaj duży kawałek takiej mocno utlenionej i podziurawinej blachy. Miejsce dość ciekawe, bo sporej wielkości dół wyglądający jak lej po bombie wypełniony wodą.

Pozdrawiam
Louis

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć,
niestety, nie miałem czasu na dokumentację zdjęciową :-(.
Robiłem mały rekonesans w pobliżu mojej działki.
Przy najbliższej wizycie (o ile ten przedmiot jeszcze tam będzie) spróbuję to nadrobić :-)

Pozdrawiam
Napisano
Cześć,
niestety, nie miałem czasu na dokumentację zdjęciową :-(.
Robiłem mały rekonesans w pobliżu mojej działki.
Przy najbliższej wizycie (o ile ten przedmiot jeszcze tam będzie) spróbuję to nadrobić :-)

Pozdrawiam
Napisano

Witam,
nie udało mi się wprawdzie zrobić fotki miejsca gdzie to znalazłem, ale przesyłam zdjęcie samej blachy.
Jest w dość kiepskim stanie, mocno podziurawiona.
Element ma ok. 100cm szerokości. Blacha dość cienka (ok. 1mm?). Na dolej krawędzi ślady, jakby została wyrwana z mocowań (nitów, zaczepów?), na krótszym boku dziurki po cienkich nitach (gwoździach?)niewidoczne na zdjęciu. Wiem, ze trudno cokolwiek powiedzieć na podstawie jednego fragmentu, ale obiecuję, że przeszukam teren dokładniej.

Napisano
Dziękuję za informację. Za tydzień dokładniej zbadam to miejsce i dam znać jeśli natknę się na coś ciekawego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie