Skocz do zawartości
  • 0

Pierścionki

fafik

Pytanie

Napisano
Witam serdecznie
Dzisiaj znalazłem dwa elementy biżuteri - czy można je jakoś typologicznie umiejscowić w czasie. Miejsce odnalezienia tych rzeczy nie określa zadnego kontekstu czasowego znaleziska.

pzdr fafik

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
prawda jest taka - takie pierscionki moga byc zarówno z przed 10 lat jak i z np. XVII wieku i nikt tego nie jednoznacznie nie rostrzygnie.Brakuje opracowan tego typu zabytków. Podpowiedzią może być tu tylko informacja z jakiego surowca zrobione jest oczko (barwione szkło?) i z jakiego jest metalu obrączka (miedz?).
Napisano
widz w tym że co do oczka nie jestem wstanie nic powiedzieć, natomiast same pierścionki wydają się być miedziane ( zielona patyna charakterystyczna dla miedzi i żółta metaliczna barwa tego co sie trzyma pod patyną) - narazie nic więcej powiedzieć o tych cudach nie potrafie.

dziękuje i pozdrawiam
fafik
Napisano
Witam serdecznie
Dzisiaj znalazłem dwa elementy biżuteri - czy można je jakoś typologicznie umiejscowić w czasie. Miejsce odnalezienia tych rzeczy nie określa zadnego kontekstu czasowego znaleziska.

pzdr fafik
Napisano
Z brązu lub mosiądzu, pokryty śliczną
zieloną patynką, nieuszkodzona, leżał na polu ,na Roztoczu, w tamtejszej glebie lessowej :) , przed kilkuset laty był tam brzeg jesiora, obecnie miejsce nazywane Przepaść" i po jeziorze i bagnie nie ma śladu :)pozdrawiam J
Napisano
fafiku widza" w tym brak - może być wic"
jest to wielce popularny złoty pierścionek z czerwonym oczkiem" patrz Kokeszko od Kargula, patrz piosenka
łoty pierścionek" - wyroby bardzo popularne od poł XIX, mające imitować złoto z rubinem, często rozprowadzane na odpustach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie