Skocz do zawartości
  • 0

Mozkiewskij Zeleznodaroznyj Instytiut

Gandalf de Grey

Pytanie

Napisano

Salvete,

Moj pradzidadek skonczyl byl swego czasu Moskiewski Instytiut Zeleznodaroznyj - i potem w II RP byl inzynierem kolejnictwa. Swego czasu kupilem prezentowana na zdjeciu odznake - jako, ze podobno byla to wlasnie z instytutu kolejnictwa w Moskwie. Niestety ostatnio sie dowiedzialem, ze owszem jest to odznaka instytutu kolejnictwa ale z Petersburga. Hmm no i teraz prosba do P.T. forumowiczow - czy ktos moze wie jak wygldala odznaka instytutu kolejnictwa z czasow carskich (koniec XIX w. i poczatek XX) ale w Moskwie?

Pozdrawiam wszystkich rosjocarskofilow,

Gandalf de Grey

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salvete,
Wielkie, wielkie dzieki grba -ale cholera - tylko opis a samego zdjecia nie ma- tak ja by ich nie bylo stac na wklejenie odznaki???

moze jednak w jakichs katalogach cos sie da znalezc?

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Podziękowania należą się dedowi, odezwał się absolutnie bez mojej inicjatywy.
Zrób powiększenia odznace z przodu i tyłu; może znajdziesz sygnatury?
Napisano

Wieczorem pooglądam katalogi. Na zachętę masz odznakę pamiątkową z okazji budowy poleskiej linii kolejowej.

Napisano
Your grandfather's alma matter - Императорское Московское Инженерное Училище ведомства путей сообщения ( http://www.miit.ru/about/hist/hist01.htm )

Знак, который получили право носить выпускники Училища, был утвержден в январе 1900 г. Овальной формы, он состоял из двух серебряных ветвей: дубовой и лавровой, перевязанных внизу лентой, а наверху расходящихся. В верхней части этого знака помещен серебряный государственный двухглавыи орел с такою же императорской короной над ним. В нижней части венка находился золотой знак ведомства путей сообщения - накрест положенные топор и якорь, и под ним лента из того же металла с серебряными начальными буквами наименования училища: «И.М.И.У.».

your badge - знак Института Путей Сообщений в Санкт-Петербурге
Napisano
Salve,

Nie wiem co sie dzieje, pomniejszam i pomniejszam i nic nie chce wchodzic, mimo, ze komputer informuje iz zalapalo to zdjecie.
Ded, prosze wybacz, ze marudze, ale teraz sie dokladnie porzygladalem obrazkom zalaczonym - czy masz pewnosc, ze te przedtem zalaczone obrazki sa od Moskiewskiego Instytutu a nie od Petersburskiego? Byc moze jesli bys z tych paru obrazkow poprostu wybral ten jeden konkretny i podal go wraz z opisem z ksiazki i oczywiscie w miare mozliwosci powiekszyl. Wtedy zobacze te litery na dole informujace i odroznaiajace odnzake od petesburskiego instytutu.

Pozdrawiam
Gandalf de Grey
Napisano

Salvete,

Moj pradzidadek skonczyl byl swego czasu Moskiewski Instytiut Zeleznodaroznyj - i potem w II RP byl inzynierem kolejnictwa. Swego czasu kupilem prezentowana na zdjeciu odznake - jako, ze podobno byla to wlasnie z instytutu kolejnictwa w Moskwie. Niestety ostatnio sie dowiedzialem, ze owszem jest to odznaka instytutu kolejnictwa ale z Petersburga. Hmm no i teraz prosba do P.T. forumowiczow - czy ktos moze wie jak wygldala odznaka instytutu kolejnictwa z czasow carskich (koniec XIX w. i poczatek XX) ale w Moskwie?

Pozdrawiam wszystkich rosjocarskofilow,

Gandalf de Grey

Napisano

Salvete,

Dziekuje Kopjkowi, dedowi i Grba za pomoc.
Przepraszam za marudzenie. Chlopaki, duzo mi pomogliscie. Wyszperalem jeszcze taka odnzake. Wyobrazam sobie, dzieki opisowi, ze na odznac mojego pradziadka pwonnien byc napis IMIU - tutaj akurat jest ITU .
Ze zbioru znakow, ktore przeslal ded nie moge wylapac tej mojego dziadka.
Ale jeszcze raz bardzo dziekuje - wiem, ze juz jestem coraz blizej.
Pozdrawiam
Gandalf de Grey

Napisano
Dla mnie zostało tylko tłumaczenie:

Prawo do noszenia znaku mieli absolwenci uczelni, ustanowiony w styczniu 1900 r. Kształt owalny złożony z dwóch srebrnych gałązek dębowej i laurowej, związanych u dołu wstęgą, w górze rozchodzących się. W górnej części odznaki znajduje się srebrny dwugłowy orzeł państwowy ukoronowany imperatorską koroną. W dolnej części wieńca znajduje się złoty znak urzędu transportu drogowego – ułożone na krzyż topór i kotwica, po nimi wstęga również złota ze srebrnymi dużymi literami nazwy uczelni „IMIU”
Napisano
Your grandfather's alma matter - Императорское Московское Инженерное Училище ведомства путей сообщения
Alma mater twojego dziadka – Imperatorska Moskiewska Uczelnia Inżynieryjna urzędu transportu drogowego

your badge - знак Института Путей Сообщений в Санкт-Петербурге
Twoja odznaka – odznaka Instytutu Transportu Drogowego w Sankt-Petersburgu

Hm.
Napisano
Ded przekazał cenne informacje prosto z katalogu wytwórcy Fabryki Eduard S-Petersburg", Newski Prospekt nr 10, tel. 663

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie