Skocz do zawartości

Lubań 1945 -pierwsze wypady

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 281
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Napisano

Czerwonoarmista Pioter Szerbina, lat 23.Zna ktoś procedury ekshumacyjne żołnierzy Armii Czerwonej?W tym wypadku było tak:Ambasada Rosji-cisza,Urząd Gminy-cisza, powtórnie- to nie nasza sprawa, a czyja-nie wiemy.Prokuratura- zgłosić na policję; po 5 min(!) była gotowa do wyjazdu trzy osobowa ekipa, choć strasznie lało.Po wykopaniu do lasu przyjechała karetka pogotowia, aby lekarz stwierdził,że to szczątki ludzkie.Policjanci przywieżli je do prosektorium szpitala.Dalej ma być prokurator i pochówek na koszt gminy.Czy na pewno, aż tak muszą być angażowane organy państwa?

Napisano

Kolejny wyjazd do odnalezionego czerwonoarmisty, którego przypadkowo wykopała minikoparka.Niestety robotnicy zakopali go tak,że nie udało się go odszukać całego, a jedynie buty z nogami.Przy okazji okazało się,że to czołgista będący kilka metrów od resztek rozbitego T-34, najprawdopodobniej dowódca, co ciekawie komponuje się z odkrytym siodełkiem.

Napisano
widzę że pod Lubaniem jeszcze co nie co można trafić. spędziłem kilka dni w tamtych rejonach i muszę stwierdzić że trafić coś ciekawszego to tylko dzięki szczęściu
Napisano
witam wilcz . ciągali cie troszke jak go wykopałeś??czy tylko standardowa procedura??
co do szczątków czerwono armistów to niemasz co liczyc na ambasade ja kiedyś jak naszłem na szczątki i zadzwoniłem do nich to mi powiedzieli ze oni mi go odkopywac nie kazali, Co do Niemców to tam jest luxik ekipa wpada robią co tzeba i podziękóją .
A co do angażowania organów państwa to niestety a może stety takie mamy prawo.
pozdrawian ...
  • 3 months later...
Napisano

Tak, byłem wzywany przez prokuratora.
Przy okazji taki,mocno zatarty,ale ciekawy napis, jaki zrobili Rosjanie w piwnicy obory w Godzieszowie.Treść to mniej więcej taka: z naszej krwi będzie zwycięstwo.

• 2 weeks later...
Napisano

W ten łykend odbyła się kolejna próba rozwiązania tejemnicy zatopionej kopalni/fabryki zbrojeniowej Homar( Odkrywca nr 5 i 6/2009.

• 3 months later...
Napisano
Kolego wilcz bardzo ładne fanty....Ja sam posiadam hełm niemiecki z okolic Lelowa(Śląskie) i hełm radziecki wersja 3 nitowa. Trochę go odrestaurowałem.

Pozdrawiam Kamil3
  • 1 month later...
Napisano

Widze, że moje i Łukaszowe znajdki nawet się pokazały hehe. Lubańskie wykopki to temat rzeka i myślę, że warto pochwalić się kolejnymi odkryciami. Na początek dodam kilka fotek jeszcze z wakacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie