Wercyngetoryks Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Witam!Czy macie jakiś linki do map lub tytuły publikacji i linki na temat postępu frontu na Pomorzu zach. w czasie II wojny?Dzięki!
pucior Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 http://www.pomorze.gd.pl/mapy/imagepages/image8.htmhttp://www.pomorze.gd.pl/mapy/imagepages/image10.htmpzdr
Leuthen Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Zbigniew Flisowski, Pomorze - reportaż z pola walki, Warszawa 1987 [walki formacji 1 Armii WP]
dojara Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 witama może macie też taki link do map wielkopolski byłbym wdzięcznyPOZD.
Kamson_kg Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Ja bym poprosił mapy z dawnego woj. koszalinskiego a dokladnie to kolobrzeg i okolice
snajper-s1 Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 A może ma ktoś coś z Podkarpacia lub Beskidu Niskiego?
iron66 Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 60.Rocznica walk o Kołobrzeg (informator)2005r.Rozdział 5.Jest tam 5 map z niemieckiej książki J.VoelkeraDie letzen tage von Kolberg".Pozdr...
Leuthen Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 snajper-s1, w majowym Odkrywcy" jest artykuł o bitwie pod Gorlicami - w tekście są 2 mapki (w tym jedna przedstawijąca atak 11 bawarskiej dywizji piechoty 2 maja 1915 r. na odcinku Sękowa-Ropica Ruska, a więc w Beskdzie Niskim).
snajper-s1 Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Leuthen, mam ten nr Odkrywcy. Chodzi mi bardziej o mapki trochę bardziej na wschód:-)
Wercyngetoryks Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 nie macie niczego z okolic Szczecina???????
profos Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Kamson, fotka przedstawia zdobycie Kołobrzegu. Już nawet nie pamiętam z jakiej książki zrobiłem to ksero...
Leuthen Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 snajper-s1, pytałeś o BN, to podałem :-) Mapki terenów w głąb Beskidu znaleźć można raczej tylko (w przypadku działań podczas I wojny światowej) w międzywojennych publikacjach obcojęzycznych (Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg"), tudzież źródłach archiwalnych (akta rosyjskie w Moskwie). Z drugą wojną światową (operacja dukielsko-preszowska), jest nieco łatwiej (powinno coś być we wspomnieniach Greczki - Przez Karpaty" oraz we wspomnieniach dowódcy 38 Armii radzieckiej - Moskalenki; ponadto trzeba by zajrzeć do monografii niemieckich jednostek walczących w tym rejonie). PozdrawiamLeuthenPS Jak oceniasz artykuł w Odkrywcy" o bitwie pod Gorlicami?
Wercyngetoryks Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 Domino dzięki za mapkiJestem ze SzczecinaPozdrawiam!
snajper-s1 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Leuthen, artykuł nawet spoko. A co do mapek to skąd wziąć te publikacje? Widziałem na allegro ale strasznie drogie, a poza tym nie za bardzo kumam niemiecki(niby się go uczę, ale to kiepsko idzie). Pozdro.
Cronos Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Apropo map to żeby nie robić niepotrzebnie nowego watku, to moze ktos dać mape działań wojennych na Sląsku??
snajper-s1 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Leuthen, te publikacje chyba bardzo ciężko zdobyć, chyba że ktoś ma jakieś kserówki.PS. W jakim rejonie mieszkasz?
Leuthen Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Cronos napisał:Apropo map to żeby nie robić niepotrzebnie nowego watku, to moze ktos dać mape działań wojennych na Sląsku??"Ślask to dość" duży obszar (orientacyjnie i nie całkiem ściśle - od Zgorzelca po Chrzanów i od Sycowa po Sudety). Jaki okres i rejon Śląska Cię interesuje?snajper-s1 napisał:Leuthen, te publikacje chyba bardzo ciężko zdobyć, chyba że ktoś ma jakieś kserówki.PS. W jakim rejonie mieszkasz"Dziwnym zbiegiem okoliczności :-) mam kserówki map z książki von Francoisa. Moja Hauptquatier to Festung Breslau (lub jak inni wolą - Wrocław :-) ). Rejonem Gorlic interesuje się, ponieważ mieszka tam moja rodzinka, do której co roku jeżdżę :-)PozdrawiamLeuthen
Cronos Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Rzeczywiście źle się wyraziłem. Chodzi mi o Górny Śląsk, a konkretnie to dwie okolice: Dąbrowy Górniczej i Zabrza. Jak bys miał to był bym bardzo wdzięczny. A okres to II wś.
Domino(*) Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Przepraszam panowie ale teraz robicie offtopa, wątek jest o Pomorzu Zachodnim a nie o Śląsku, jeżeli chcecie sobie pogadać to albo na priv albo załózcie nowy temat o_OPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.