Skocz do zawartości

Publikacje/mapy postępu frontu na Pomorzu zach.

Wercyngetoryks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
60.Rocznica walk o Kołobrzeg (informator)2005r.Rozdział 5.Jest tam 5 map z niemieckiej książki J.VoelkeraDie letzen tage von Kolberg".Pozdr...
Napisano
snajper-s1, w majowym Odkrywcy" jest artykuł o bitwie pod Gorlicami - w tekście są 2 mapki (w tym jedna przedstawijąca atak 11 bawarskiej dywizji piechoty 2 maja 1915 r. na odcinku Sękowa-Ropica Ruska, a więc w Beskdzie Niskim).
Napisano
snajper-s1, pytałeś o BN, to podałem :-) Mapki terenów w głąb Beskidu znaleźć można raczej tylko (w przypadku działań podczas I wojny światowej) w międzywojennych publikacjach obcojęzycznych (Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg"), tudzież źródłach archiwalnych (akta rosyjskie w Moskwie). Z drugą wojną światową (operacja dukielsko-preszowska), jest nieco łatwiej (powinno coś być we wspomnieniach Greczki - Przez Karpaty" oraz we wspomnieniach dowódcy 38 Armii radzieckiej - Moskalenki; ponadto trzeba by zajrzeć do monografii niemieckich jednostek walczących w tym rejonie).

Pozdrawiam
Leuthen

PS Jak oceniasz artykuł w Odkrywcy" o bitwie pod Gorlicami?
Napisano
Leuthen, artykuł nawet spoko. A co do mapek to skąd wziąć te publikacje? Widziałem na allegro ale strasznie drogie, a poza tym nie za bardzo kumam niemiecki(niby się go uczę, ale to kiepsko idzie). Pozdro.
Napisano
Cronos napisał:
Apropo map to żeby nie robić niepotrzebnie nowego watku, to moze ktos dać mape działań wojennych na Sląsku??"
Ślask to dość" duży obszar (orientacyjnie i nie całkiem ściśle - od Zgorzelca po Chrzanów i od Sycowa po Sudety). Jaki okres i rejon Śląska Cię interesuje?

snajper-s1 napisał:
Leuthen, te publikacje chyba bardzo ciężko zdobyć, chyba że ktoś ma jakieś kserówki.
PS. W jakim rejonie mieszkasz"
Dziwnym zbiegiem okoliczności :-) mam kserówki map z książki von Francoisa. Moja Hauptquatier to Festung Breslau (lub jak inni wolą - Wrocław :-) ). Rejonem Gorlic interesuje się, ponieważ mieszka tam moja rodzinka, do której co roku jeżdżę :-)

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Rzeczywiście źle się wyraziłem. Chodzi mi o Górny Śląsk, a konkretnie to dwie okolice: Dąbrowy Górniczej i Zabrza. Jak bys miał to był bym bardzo wdzięczny. A okres to II wś.
Napisano
Przepraszam panowie ale teraz robicie offtopa, wątek jest o Pomorzu Zachodnim a nie o Śląsku, jeżeli chcecie sobie pogadać to albo na priv albo załózcie nowy temat o_O

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie