Pitt34 Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Szukam stopni i nazwisk dowódców pododdziałów z LOW. Najbardziej mnie interesuje kto dowodził takimi pododdziałami jak:- 1 batalion marynarzy - 1 batalion straży granicznej - 1 batalion rezerwowy - Morski Dywizjon Żandarmerii - dywizjon artylerii lekkiej - bateria Canet" na Oksywiu - dwa plutony artylerii piechoty - pluton artylerii pozycyjnej- 1 batalion saperów - 1 kompania łaczności - morska kompania reflektorów Czy znacie może nazwiska tych dowódców lub może ktoś się orientuje gdzie można znaleź takie dane?
Gunship! Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 W biegu to tylko to:Morski Dywizjon Żandarmerii - mjr. Władysław Herzog\\Bateria Canet" - dowódca chor. BrychcyCo do reszty to muszę sobie poprzypominac zaglądając w mądre książki :)
Brutus Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Są takie mądre książki: Gdynia 1939" i Kępa Oksywska 1939" autorstwa W.Tyma. Tam powinieneś wszystko znależć. Czasem trzeba samemu poszperać w knigach :)Pozdrawiam
Pitt34 Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Czesc Gunship dzięki za odpowiedz. Jak możesz to sprawdz i napisz resztę. Czy d-ca Canet" miał stopień marynarki wojennej czy wojsk lądowych?Szukam jeszcze:10 kompania strzelców batalionu KOP „HEL” 11 kompania strzelców batalionu KOP „HEL” 4 kompania ckm batalionu KOP „HEL” Może koś zna dowódców tych oddziałów?Kolego Brutus czytałem te książki i jak bym znalazł odpowiedz to nie zadawałbym tych pytań. Najpierw staram się sam znaleź a później pytam.
Kłosek Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Cześć Pitt. Według moich wiadomości:MorskiDywizjon Żandarmerii- Gdynia Oksywie bud. nr 48- dowódca mjr Władysław Herzog1 Morski Pluton Żandarmerii- Gdynia Oksywie bud. nr 42- dowódca por. Marian Litwiniak2 Morski Pluton Żandarmerii- Hel ul. Wiejska 52a- dowódca por. Bolesław Żarczyński3 Morski Pluton Żandarmerii- Gdynia ul. Morska 7- dowódca Adam Krzywicki1 batalion rezerwowy- dowódca kpt. Izajasz Chwalimir Pochwałowski 1 batalion marynarzymyślę, że masz na myśli kmdr. ppor. Zygmunta HORYDA1 batalion Straży Granicznejmyślę, że chodzi tu o dowódcę II batalionu rezerwowego kpt. Jerzego WIERZBOWSKIEGO (+07.09)mjr SG Franciszka BURIANA (od 09.09)
Kłosek Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 batalion HEL" - dowódca mjr Jan Wiśniewski- dowódca 10 kompanii - por. Kazimierz Giluń- dowódca 11 kompanii - kpt. Stanisław Wiśniowski- dowódca 12 kompanii - por. Jan Wojciechowski- dowódca 13 kompanii - por. Emil Okińczyc- dowódca 4 kompanii ckm - por. Henryk Borkowski
Gunship! Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Tak Brychcy miał stopień marynarki.Chor.mar. Stanisław Brychcy.Był pierwszym szefem baterii cyplowej na Helu.
Pitt34 Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Panowie serdeczne dzięki za te informacje.Jak dla mnie bomba.A znacie kto mogł dowodzić kompanią łączności?Jeszcze prośba do Kłoska możesz podać źródło? Pytam o nie dlatego że czasami jest potrzebne podeprzeć się jakimś źródłem w czasie dyskusji.
Kłosek Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Cześć Pitt. Jeżeli chodzi o wiadomości nt. Helu to zaczerpnąłem je z Ostatnia Reduta", są to sprawozdania z walk i relacje obrońców, które opracował i wstępem opatrzył Rafał Witkowski. Książka jest wydana przez Wydawnictwo Morskie Gdańsk 1973. Jeżeli chodzi o Twoje pytanie nt. nazwiska dowódcy kompanii łączności, to chodzi Ci o pluto z którego oddziału ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.