Jump to content
  • 0

Kula

Skok

Question

Witam!!

Wczoraj przypadkiem wpadła mi w ręce taka kula (Przypadkiem gdyż nie tego szukałem). I tutaj mam takie pytanie. Co to za kula?? Granat jakiś (Choć żadnego z mi znanych mi nie przypomina), kula armatnia(w tym nie siedze)?? Ma to około 8 cm średnicy, w środku puste. Ma dziwne wgłębienie dookoła miejsca na zapalnik".

Pozdrawiam!!

P.S. Przepraszam za słabe fotki

9 answers to this question

Recommended Posts

Nic takiego nie znalazłem. Chodzi Tobie o to że ma być z drugiej strony tak samo spłaszczona jak odstrony zapalnika". W taki razie nie jest. Czyli dyskwalifikuje ją to jako kule armatnia?

Takiego śladu nie znalazłem i wątpie ażeby się tam znajdował. Sladu pogwincie też nie widze. Przy otworze jest wyraźne wgłębienie i ścianki przy dziurce są dużo cieńsze aniżeli skorupa owej kuli. Jak wsadzam palec to wnętrze wydaje się być mocno skorodowane. Wypłukałem to. Woda leci strasznie czarna pozatym wcześniej wyleciało z tego jakieś błoto. Czarny proch??

Początkowo myślałem że to brytyjska lemona" ale jest inny otwór na zapalnik...

Zabór pruski. Okolice Bydgoszczy. Kaliber odpowiada kalibrowi dział 6 funtowych także może jakiś szwed? Chaciaż waga sugeruje granat. Waży to tyle miejwiecej co f1ka...
Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information