Skocz do zawartości
  • 0

Kula

Skok

Pytanie

Napisano

Witam!!

Wczoraj przypadkiem wpadła mi w ręce taka kula (Przypadkiem gdyż nie tego szukałem). I tutaj mam takie pytanie. Co to za kula?? Granat jakiś (Choć żadnego z mi znanych mi nie przypomina), kula armatnia(w tym nie siedze)?? Ma to około 8 cm średnicy, w środku puste. Ma dziwne wgłębienie dookoła miejsca na zapalnik".

Pozdrawiam!!

P.S. Przepraszam za słabe fotki

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy teren dawnego zaboru carskiego?
Rosjanie mieli podobne granaty reczne, ale gora (przy zapalniku) byla plaska nie zas wklesla.
Napisano

Nic takiego nie znalazłem. Chodzi Tobie o to że ma być z drugiej strony tak samo spłaszczona jak odstrony zapalnika". W taki razie nie jest. Czyli dyskwalifikuje ją to jako kule armatnia?

Napisano
Takiego śladu nie znalazłem i wątpie ażeby się tam znajdował. Sladu pogwincie też nie widze. Przy otworze jest wyraźne wgłębienie i ścianki przy dziurce są dużo cieńsze aniżeli skorupa owej kuli. Jak wsadzam palec to wnętrze wydaje się być mocno skorodowane. Wypłukałem to. Woda leci strasznie czarna pozatym wcześniej wyleciało z tego jakieś błoto. Czarny proch??

Początkowo myślałem że to brytyjska lemona" ale jest inny otwór na zapalnik...
Napisano
raczej nie jest to granat artyleryjski (za mały ładunek prochowy)
może być to mina przeciwpiechotna
jakaś forma granatu ręcznego

ale równie dobrze może to być cokolwiek innego o kształcie wynikającym z przeznaczenia
Napisano
Zabór pruski. Okolice Bydgoszczy. Kaliber odpowiada kalibrowi dział 6 funtowych także może jakiś szwed? Chaciaż waga sugeruje granat. Waży to tyle miejwiecej co f1ka...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie