Skocz do zawartości

R51 powrót

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na poczatek powrót do dawnej chwały. Katowany przez ze mnie już wielokrotnie skarb odznaczeń Fritza Morzika (?) okazał się pełen niespodzianek i z kupy szlamu, w jakim spoczywał udało mi się wyłuskać ten ładny znaczek NSFK (albo raczej odznaczenie). Jest to piękne uzupełnienie zestawu.

Napisano

Świąteczny wypad nad morze nie przyniósł niestety rewelacji, ot codzienność poszukiwacza...

Napisano

Za to pewien obóz jeniecki (przegrzebany że aż strach) ujawnił, że w dalszym ciągu może dostarczać frajdy...

Napisano

...no właśnie... Ta blacha musiała chyba służyć żołnierzowi do smarowania chlebka (bo chyba nie do robienia ścieżki). Zauważcie, że jej górna krawędż jest zaostrzona.

• 2 weeks later...
Napisano

Znowu kilka gadżetów, tym razem niemieckich i z wyjątkiem dwóch pierwszych nie- wojskowych, ale o dziwo cieszących...

Napisano

Ta kamera Siemensa zostało najprawdopodobniej zakupiona, by dokumentować zwycięstwa Wehrmachtu, zamiast tego stała się niemym świadkiem jego klęski...

Napisano

...na tej maszynie najprawdopodobniej wypisywane były przepustki, czy zapotrzebowania na np. środki czystości. W dniu kapitulacjui powędrowała do bagna. Zamknięta była w skórzanym futerale, którego stan zachowania nie rokował wielkich nadziei...

Napisano

...a jakiś pan oficer popijał sobie herbatkę z tej porcelanowej filiżanki. Traf chciał, że wyskoczyła mi spod szpadla w całości, nie wiem jakim cudem to drobne maleństwo przechowało się 20 centymetrów pod ziemią przez 60 lat nie tracąc nic ze swej urody...

Napisano

Tutaj inny polaczek", tym razem Wz 29, ciekawe bo wygląda na pokrytego oksydą. wcześniej znalazłem żabki od niego, leżały osobno, jakieś 10 m. dalej...

Napisano

...na żabkach wyryte nazwisko żołnierza B. Bończyk", wracając do bagnetu, to oprócz tego że wygląda na oksydowanego, to na dodatek ma strasznie płytko bite punce... dziwne jak na polaczka"...

Napisano

A tutaj coś z zupełnie innej beczki".Przyznacie, że mimo radości odkrycia mocniejsze jest gorzkie pytanie dlaczego nie z cynku do @#$%^?!!!"

Napisano

...wracając do września, to na polu bitwy i kapitualcji z wrzesnia w padło mi w ręce coś takiego... Symbolika wojskowo- religijna, kto wie, może to własność jakegoś naszego wojaka?
Tyle na dziś
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie