Skocz do zawartości

Warsawiana - czyli dziurawe" MWP

kopijnik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Po sobotniej wycieczce do MWP, parę fotografii jako głos w dyskusji o muzealnictwie.
Pokazuję negatywne (moim zdaniem) sytuacje.
W jakim celu ? - Żeby było lepiej, może pracownicy tego nie widzą ?
Napisano
Niestety kopijnik taka jest smutna prawda o muzeum polskim i świadectwo o ludziach którzy je odwiedzają:( Ech kiedy my dorobimy się takiego muzeum jak na zachodzie lub nawet w rosji. Czcze marzenia.
Napisano
Skoro szable Batorówki" i inne eksponaty. zginęły z wnętrza (!) a tu wam o jakieś koło chodzi, którego brakowało w prywatnej kolekcji....

Moim zdaniem idea muzealnictwa jest słuszna ale w tym wypadku konieczna jest weryfikacja i prześwietlenie do szpiku kości tej instytucji. Żeby wyjaśnić zjawisko amby i to po konkretnych nazwiskach.

Kolejny argument dla tych, którzy są za prywatyzacją muzealnictwa. Niestety.
Napisano
A propo tej tej tabliczki - za to MWP lubiłem - za ten mroczny klimat z lat 60' słabo oświetlonych sal, wyłożonych suknami i ciemnymi kotarami ekspozycji za szkłem..... :)
Napisano
a propos słabo oświetlonych sal
robienie zdjęć kosztuje 5 zł (Bez flesza)
i nic nie wychodzi z powodu braku światła...
wg teorii spiskowej - może o to chodzi...
Napisano
Panowie to nie jest do końca wina MWP, że nie ma środków na konserwację zabytków. Wina leży dużo wyżej u decydentów. Tam napiszcie skargi i wnioski. Pracownicy MWP często z własnych marnych pensji finansują farbę do malowania pojazdów. W tym roku chodzą słuchy, że o 50 % znowu obcięto Muzeum fundusz na wystawy czasowe. Co mogą zrobić? W jakim stanie jest nasza armia, w takim Muzeum. Zamiast gęgać na Muzeum weźcie skoczcie i kupcie 20 l farby wojskowej i im zanieście w prezencie. Będą wiedzieli co z tym zrobić, wielu ludzi tak pomaga, skoro nie ma funduszy z Państwa. Muzeum ma nawet problem z biletami wstępu, jako wojsko nie mogą brać za to pieniędzy. Narzekanie nic nie da. Trzeba pomóc.
Napisano
w MWP jest jedna pepeszka klasyczna" z okrągłym magazynkiem i jedna pepeszka ie klasyczna" z dziwna lufą jakby od diektariewa. Ale za to są 3 MP40 i 2MGty jak na Muzeum Wojska Polskiego to ciekawe proporcje.

Zniknął mundur Gen. Waltera. Może w pralni jest?
A w filii MWP na Czerniakowie książka 4 pancerni.." i płaszcz pułkownika Przymanowskiego (autora) jako wielkiego bohatera narodowego.
Napisano
Niemożliwe, tylko tylko to co na wystawie ?

Nie mają nic więcej w magazynie i piwnicach ?
Tam był jeszcze MG 34, kompletny mundur niemiecki, płaszcz motocyklowy wersji Luftwaffe, Parka zimowa WH, letnie bluzy z kapturem WH i platanowa waffen SS - /rekonstrukcja ubioru powstańca/.
Napisano
w magazynach pewnie maja rózne rzeczy. chodzi mi o to że jak na popularną broń WP to pepeszka jest tam marnie prezentowana. wiem to bo szukałem pepeszki na wzór do rekonstrukcji i chciałem sprawdzić na żywo pewne szczególiki. a przecież pepeszka nie była tylko jednego rodzaju, poszczególne egzemplarze się różnia od siebie i myślałem że MWP będzie ich cała kolekcja a tu 2 całe i ze 2 albo 3 pordzewiałe wykopki w dziale powstańczym.

a mundury i broń niemiecka to jest, choć czasem stoi za gablotami z tyłu.
Napisano
Oj Panowie, chodźcie częsciej na wystawy i oglądajcie je w MWP, nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie tam skarby" czasami wyciągają z magazynów, nie ma co się emocjonować brakiem pepeszki";-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie