kopijnik2 Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Witam Po sobotniej wycieczce do MWP, parę fotografii jako głos w dyskusji o muzealnictwie.Pokazuję negatywne (moim zdaniem) sytuacje.W jakim celu ? - Żeby było lepiej, może pracownicy tego nie widzą ?
kopijnik2 Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Ciekawostka z innej epoki, (od czego są muzea cha, cha).
Cronos Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Widze że czas robi sie coraz bardziej łakomy i zżera coraz więcej:/
kubas Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Niestety kopijnik taka jest smutna prawda o muzeum polskim i świadectwo o ludziach którzy je odwiedzają:( Ech kiedy my dorobimy się takiego muzeum jak na zachodzie lub nawet w rosji. Czcze marzenia.
kopijnik2 Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Czyżby starość uczyniła z tego obiektu inwalidę...
kopijnik2 Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 a może to amba wcięła razem z tym - przecież stały obok...
acer Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Skoro szable Batorówki" i inne eksponaty. zginęły z wnętrza (!) a tu wam o jakieś koło chodzi, którego brakowało w prywatnej kolekcji....Moim zdaniem idea muzealnictwa jest słuszna ale w tym wypadku konieczna jest weryfikacja i prześwietlenie do szpiku kości tej instytucji. Żeby wyjaśnić zjawisko amby i to po konkretnych nazwiskach.Kolejny argument dla tych, którzy są za prywatyzacją muzealnictwa. Niestety.
acer Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 A propo tej tej tabliczki - za to MWP lubiłem - za ten mroczny klimat z lat 60' słabo oświetlonych sal, wyłożonych suknami i ciemnymi kotarami ekspozycji za szkłem..... :)
kopijnik2 Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 a propos słabo oświetlonych salrobienie zdjęć kosztuje 5 zł (Bez flesza)i nic nie wychodzi z powodu braku światła...wg teorii spiskowej - może o to chodzi...
kopijnik2 Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 nie od zdjęcia a za możliwość wykonywania zdjęć
Campus Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Panowie to nie jest do końca wina MWP, że nie ma środków na konserwację zabytków. Wina leży dużo wyżej u decydentów. Tam napiszcie skargi i wnioski. Pracownicy MWP często z własnych marnych pensji finansują farbę do malowania pojazdów. W tym roku chodzą słuchy, że o 50 % znowu obcięto Muzeum fundusz na wystawy czasowe. Co mogą zrobić? W jakim stanie jest nasza armia, w takim Muzeum. Zamiast gęgać na Muzeum weźcie skoczcie i kupcie 20 l farby wojskowej i im zanieście w prezencie. Będą wiedzieli co z tym zrobić, wielu ludzi tak pomaga, skoro nie ma funduszy z Państwa. Muzeum ma nawet problem z biletami wstępu, jako wojsko nie mogą brać za to pieniędzy. Narzekanie nic nie da. Trzeba pomóc.
kopijnik2 Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 albo zmienić status za bilet w sobotę nie płaciłem
a.korbaczewski Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 w MWP jest jedna pepeszka klasyczna" z okrągłym magazynkiem i jedna pepeszka ie klasyczna" z dziwna lufą jakby od diektariewa. Ale za to są 3 MP40 i 2MGty jak na Muzeum Wojska Polskiego to ciekawe proporcje.Zniknął mundur Gen. Waltera. Może w pralni jest?A w filii MWP na Czerniakowie książka 4 pancerni.." i płaszcz pułkownika Przymanowskiego (autora) jako wielkiego bohatera narodowego.
acer Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 Niemożliwe, tylko tylko to co na wystawie ? Nie mają nic więcej w magazynie i piwnicach ?Tam był jeszcze MG 34, kompletny mundur niemiecki, płaszcz motocyklowy wersji Luftwaffe, Parka zimowa WH, letnie bluzy z kapturem WH i platanowa waffen SS - /rekonstrukcja ubioru powstańca/.
a.korbaczewski Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 w magazynach pewnie maja rózne rzeczy. chodzi mi o to że jak na popularną broń WP to pepeszka jest tam marnie prezentowana. wiem to bo szukałem pepeszki na wzór do rekonstrukcji i chciałem sprawdzić na żywo pewne szczególiki. a przecież pepeszka nie była tylko jednego rodzaju, poszczególne egzemplarze się różnia od siebie i myślałem że MWP będzie ich cała kolekcja a tu 2 całe i ze 2 albo 3 pordzewiałe wykopki w dziale powstańczym.a mundury i broń niemiecka to jest, choć czasem stoi za gablotami z tyłu.
Campus Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 Oj Panowie, chodźcie częsciej na wystawy i oglądajcie je w MWP, nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie tam skarby" czasami wyciągają z magazynów, nie ma co się emocjonować brakiem pepeszki";-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.