beny Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Mam pytanie ile pocisków każdego z typów było w przodku do armatki boforsa (łącznie chyba 60 ale nigdzie nie znalazłen dokładniejszych informacji) .Podobne pytanie mam o 7tp. z góry dzięki za pomocBeny
Gebhardt Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Wg instrukcji: w skrzyni ladunkowej przodka bylo 16 skrzynek a 5 pociskow kazda czyli 80 pociskow. Byly to dwie jednostki ognia. Regulamin sluzby uzbrojenia w polu podaje ze proporcja zasadnicza w jednostce ognia do dziala ppanc wz 36 znajdowaly sie granaty wz 36 ppanc i granaty wz 36 kruszace. W jakich ilosciach, irytujaco, instrukcja nie mowi! Byly pozatym granaty wz 36 smugowe ktore, zgaduje, sluzyly do cwiczenia i nie nalezaly do proporcji zasadniczej. Wg TBU o 7TP, czolg mial identyczne wyposazenie w amunicje do armaty wz 36. Do ckm bylo 3960 naboi (czyli 12 skrzynek). Nie wiem skad liczba 60 sie wziela ale mozliwe ze mowa tu o pierwszej wersji ciagnika PZInz 302. Byly stad nalegania by zwiekszyc ladownosc do 80 bo nosnosc w niecalych jednostkach ognia powodowala problemy zaopatrzeniowe.
Gebhardt Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 A teraz zeby sam sobie zaprzeczyc znalazlem to w relacji (Ciszak Antoni, pchor, dca plut ppanc z 68pp:Dzialon bierze ten cel (stanowisko ckm, moj dodatek) pod ogien - pierwszy granat rozpryskowy, drugi i trzeci swietlny zapalajac gorna czesc stoga, ckm jakby zachwystywal sie i milknie. Gdy zamierzamy przetoczyc armate w slad za posuwajacymi sie powoli szpica i plutonem przednim, nagle obsluga zauwazyla ze przeciwnik ustawia swoj ckm w pewnej odleglosci z boku palacej sie stertyu. Natychmiast poslany pocisk swietlny lezy nieco krotko, dwa granaty rozpryskowe padaja w srodku celu. Czyli najwyraznie pociski swietlne jednak mogly byc na wyposazeniu bojowym!
jotes Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Na razie tylko z pamięci: kiedyś interesowało mnie to w przypadku 7TP. Dane w literaturze pochodzą pewnie z jednego źródła, ale czy są zgodne ze stanem faktycznym? Pamiętam, że porównanie z radzieckim szkicem wnętrza pokazującym stojak na amunicję pokazywało, że niekoniecznie. No i jeszcze dodatkowa kwestia, czy wożona amunicję w niszy wieży. To tyle na razie dla podtrzymania tematu...
beny Napisano 19 Maj 2006 Autor Napisano 19 Maj 2006 Dziękuję za zainteresowanie ,co do pocisków smugowych, z tego co wiem służyły do wstrzeliwania się w cel (co nie znaczy że nie urzywano ich do niszczenia pojazdów).Temat wydaje mi się dość ciekawy ,proporcje ammo w czołgach i armatkach raczej były różne ze wzgłędu na odmienne zadania obu rodzajów jednostek ,ale może się mylę.
Gebhardt Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Wstrzeliwanie sie do celu, dokladnie tak jak w powyzszej relacji. Pozatym ladnie zapalaly slome etc. Ale jak juz pisalem w proporcji zasadniczej te pociski nie byly uwzglednione wiec jest tu zagadka ktorej na razie nie moge wytlumaczyc. W regulaminie nic nie wskazuje by proporcja zasadnicza dla czolgow roznila sie od proporcji dla dzialek ppanc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.