Skocz do zawartości

Ammo 37mm do wz 36

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie ile pocisków każdego z typów było w przodku do armatki boforsa (łącznie chyba 60 ale nigdzie nie znalazłen dokładniejszych informacji) .Podobne pytanie mam o 7tp.
z góry dzięki za pomoc
Beny
Napisano
Wg instrukcji: w skrzyni ladunkowej przodka bylo 16 skrzynek a 5 pociskow kazda czyli 80 pociskow. Byly to dwie jednostki ognia. Regulamin sluzby uzbrojenia w polu podaje ze proporcja zasadnicza w jednostce ognia do dziala ppanc wz 36 znajdowaly sie granaty wz 36 ppanc i granaty wz 36 kruszace. W jakich ilosciach, irytujaco, instrukcja nie mowi! Byly pozatym granaty wz 36 smugowe ktore, zgaduje, sluzyly do cwiczenia i nie nalezaly do proporcji zasadniczej.

Wg TBU o 7TP, czolg mial identyczne wyposazenie w amunicje do armaty wz 36. Do ckm bylo 3960 naboi (czyli 12 skrzynek).

Nie wiem skad liczba 60 sie wziela ale mozliwe ze mowa tu o pierwszej wersji ciagnika PZInz 302. Byly stad nalegania by zwiekszyc ladownosc do 80 bo nosnosc w niecalych jednostkach ognia powodowala problemy zaopatrzeniowe.
Napisano
A teraz zeby sam sobie zaprzeczyc znalazlem to w relacji (Ciszak Antoni, pchor, dca plut ppanc z 68pp:Dzialon bierze ten cel (stanowisko ckm, moj dodatek) pod ogien - pierwszy granat rozpryskowy, drugi i trzeci swietlny zapalajac gorna czesc stoga, ckm jakby zachwystywal sie i milknie. Gdy zamierzamy przetoczyc armate w slad za posuwajacymi sie powoli szpica i plutonem przednim, nagle obsluga zauwazyla ze przeciwnik ustawia swoj ckm w pewnej odleglosci z boku palacej sie stertyu. Natychmiast poslany pocisk swietlny lezy nieco krotko, dwa granaty rozpryskowe padaja w srodku celu.

Czyli najwyraznie pociski swietlne jednak mogly byc na wyposazeniu bojowym!
Napisano
Na razie tylko z pamięci: kiedyś interesowało mnie to w przypadku 7TP. Dane w literaturze pochodzą pewnie z jednego źródła, ale czy są zgodne ze stanem faktycznym? Pamiętam, że porównanie z radzieckim szkicem wnętrza pokazującym stojak na amunicję pokazywało, że niekoniecznie. No i jeszcze dodatkowa kwestia, czy wożona amunicję w niszy wieży. To tyle na razie dla podtrzymania tematu...
Napisano
Dziękuję za zainteresowanie ,co do pocisków smugowych, z tego co wiem służyły do wstrzeliwania się w cel (co nie znaczy że nie urzywano ich do niszczenia pojazdów).Temat wydaje mi się dość ciekawy ,proporcje ammo w czołgach i armatkach raczej były różne ze wzgłędu na odmienne zadania obu rodzajów jednostek ,ale może się mylę.
Napisano
Wstrzeliwanie sie do celu, dokladnie tak jak w powyzszej relacji. Pozatym ladnie zapalaly slome etc. Ale jak juz pisalem w proporcji zasadniczej te pociski nie byly uwzglednione wiec jest tu zagadka ktorej na razie nie moge wytlumaczyc. W regulaminie nic nie wskazuje by proporcja zasadnicza dla czolgow roznila sie od proporcji dla dzialek ppanc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie