Leszek Napisano 4 Sierpień 2003 Autor Napisano 4 Sierpień 2003 Szukam informacji na temat Budowa tzn. miejscowości na trasie pomiędzy Szczecinem, a Bornem Sulinowo, chyba koło Czaplinka nad jeziorem. Przeczytałem w jakimś spisie obiektów, że było tam podziemnie miasteczko ss. Czy Ktoś może potwierdziś te informację,a może tam ktoś już był widział coś, zna jakieś opowieści. Bedę wdzieczny za wszelkie informacjeLeszek
Grzesio Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 W Budowie wzniesiony został w l. 1936-39 jeden z trzech zrealizowanych Ordensburgów SS - Falkenberg, projektu Clemensa Klotza. Zaprojektowano go, w odróżnieniu od dwóch pozostałych, jako iezamkowy", w formie wolnostojących kamienno - drewnianych pawilonów, z amfiteatrem i murowaną wieżą. Zachowany jest do dziś, chociaż dokładny stan nie jest znany, jako że znajduje się na zamkniętym terenie wojskowym. Jakiś czas temu, bodaj kilka lat temu w Odkrywcy, pojawiły się opowieści dziwnej treści, informacje o podziemnym szpitalu wojskowym w Budowie, zachowanym od końca wojny w niezmienionym stanie, wraz z wyposażeniem etc., do którego ktoś tam wszedł.Cokolwiek więcej na temat Falkenbergu można znaleźć w książce J. L. Dobesza Wrocławska architektura spod znaku swastyki na tle budownictwa III Rzeszy"; OW Politechniki Wrocławskiej, Wrocław, 1999.
Gość Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 Wydaje mi się, że wiadomości o podziemnym mieście są przesadzone, ale... Budów ma swoją tajemnicę - chodzi tu o systemy instalacji sanitarnych. W środowisku instalalatorow (na Pomorzu) Budów jest wymieniany jako obiekt o bardzo wyrafinowanych rozwiązaniach kanalizacyjno - wodociągowych i c.o. Wszystko to znajduje się w rozległych piwnicach i może stąd opowieści o podziemiach.
polzin Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Wiem, że obiekt wykonany jest w formie wioski olimpijskiej ma piękny stadion z ogrzewaną taflą (ponoć c.o. działa do dziś ?)a na wjeździe stoją dwa piękne jelenie wykonwne w klimacie odpowiadającym tamtym czasom.Dalej popytam kumpli którzy przebywali tam na wczasach - pod wezwaniem blaszanego beretu...
Leszek Napisano 5 Sierpień 2003 Autor Napisano 5 Sierpień 2003 Bardzo dziękuje Wszystkim za dotychczasowe informacje.Mam pytania do Grzesia; Pamietasz może jaki to numer Odkrywcy, w ktorym pisano o Budowie i w jakich innych miejscowościach projektował dla ss obiekty ten architekt,o którym wspominasz.Leszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.