fafik Napisano 12 Maj 2006 Autor Napisano 12 Maj 2006 Z przekazów rodzinnych, bowiem dziadek zmarł przedwcześnie, wiem, że poniższe zdjęcia pochodzą z obozu internowania w Ipoliszalka na Węgrzech. Dziadek we wrześniu 1939 r. posiadywał przydział mobilizacyjny do jakiejś jednostki pancernej ( posiadam świadectwo uzdolnienia prowadzenia samochodów osobowych i ciężarowych z 1919 roku), i przydzielili go jako kierowce polskim oficerom uciekającym na Węgry.Słyszałem jeszcze z przekazów wtórnych o wycieczkach jakie organizowali polskim żołnierzom Węgrzy do muzeum narodowego w Budapeszciei niestety na tym kończy się moje wiedza o miejscu i okolicznościach internowania mojego familianta.Chętnie dowiem się o obozie w Ipoliszalka czegoś więcej, zatem wdzięczny będe jeżeli ktoś zawęzi granice mojej niewiedzy w tym temacie.pzdr fafik
Forteca Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Czy nie chodzi przypadkiem o Ipolyszag - czyli obecne Sahy na Słowacji ?
fafik Napisano 12 Maj 2006 Autor Napisano 12 Maj 2006 chciałby to sam wiedziećposługuje się nazwą tradycyjnie pasającą się w mojej famili, ale widze już swiatełko w tunelu poniewaz rzuciłeś już jakąś cywilizowaną nazwępzdr i dziekujefafik
fafik Napisano 12 Maj 2006 Autor Napisano 12 Maj 2006 Moja marna wiedza o tym miejscu ogranicza się do faktu, że istniał taki obóz internowania w miejscowości Ipolyszalka, posiadywam z netu jedynie widokówkę z Ipolyszalka Országzászló oraz kartę wysłaną 24.IX z obozu, adresowana do Kielc ( z jakiejś filatelistycznej strony)co dołączepzdrfafik
turul Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Ta miejscowość to nie Ipolysag ( Sahy) tylko Ipolyszalka wiec obecnie jest to Salka na Slowacji. Też nad Rzeką Ipoly, ale bliżej jej ujścia do Dunaju niedaleko miast: Parkany (Sturovo) i Esztergomu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.