Skocz do zawartości

Odznaczenia zakazane w PRL

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8. Medal na Cześć Polskich Bojowników o Wolność

Informacje i wzmianki o pozostałych odznaczeniach ustanawianych w okresie II Rzeczpospolitej, II Wojny Światowej oraz po wojnie na emigracji, a nie odnowionych w Polsce Ludowej mogą być zwalniane do druku jedynie w naukowych opracowaniach historycznych, wydawnictwach kombatanckich, informacjach numizmatycznych, a także wymienione w nekrologach i wspomnieniach pośmiertnych osób odznaczonych (Wykazy tych odznaczeń zawiera Notka Informacyjna" nr 35/75) - (15.XI.1975 r.)
Napisano

Ba, a potrwał ten przepis całkiem długo. Polskie ordery i odznaczenia" miały się ukazać w 1985 roku (!), z niewiadomych wówczas powodów zostały zatrzymane przez cenzurę i ukazały się - wersja francuska w 89, a polska, wbrew temu co napisano w stopce - w 1990.Wersja niemiecka i angielska nigdy się nie ukazały. I tylko nieoficjalnie było wiadomo,że poszło o Litwę Srodkową, Krzyż za Dzielność i Medal za wojnę..

Napisano

Za szczeniaka oglądałem londyńskie" odznaczenia pani, która służyła we lwowskim AK. Odznaczenia były niewielkimi kartonikami - legitymacjami, takimi jak to na zdjęciu. Na drugiej stronie znajduje się informacja kto i kiedy został odznaczony, pieczęć, podpis, oraz przynależność, w tym wypadku, do organizacji konspiracyjnej.
Na jej legitymacjach ową organizacją były Bataliony Chłopskie", a przecież od zawsze wiedziałem, że była w AK. Zapytałem ją o to, odpowiedziała dziecko to kamuflaż" i wyjaśniła mi dlaczego o AK lepiej było milczeć.

Napisano
Preciez w latach siedemdziesiatych w materialach MSW stwierdzono, ze
... Przejawem aktywizacji reakcyjnej emigracji w kierunku podtrzymywanie i zaciesnienia wiezi z bylymi czlonkami organizcji prolondynskieo podziemia bylo ustanowienie pamiatkowego odznaczenia Krzyz Armii Krajowej" ... Tej nowej dywersyjnej akcji reakcyjne kola emigracyjne nadaly duzy rozglos ... Dywersyjna akcja ustanowienia i nadawania Krzyża AK" zainspirowana i prowadzona przez nieprzjednanych wrogow Polski Ludowej ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie