Skocz do zawartości
  • 0

Złączka

von Neumarkt

Pytanie

Napisano

Witam!Prosiłbym o identyfikacje złączki przedstawionej na zdjęciu.Dł.78mm,śr.zewnętrzna nakrętki 47,5mm,śr.wewnętrzna nakrętki 33mm,śr.otworu na przewód 10mm,całość obudowy wykonana z mosiądzu.Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Andrzej.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mówiąc o przeznaczeniu, stawiam na lampkę pomocniczą jakiegoś wozu pancernego. Lampka z przewodem zasilana wtyczką dwu-kołkową z instalacji pokładowej pojazdu.
Tak mi się to kojarzy.
A ta nakrętka byłaby do zakotwiczenia na stałe np. żeby wtyczka podczas jazdy nie wypadła z gniazda.
Pozdro :-)
Napisano
jeżeli czekasz na konkrety to ich nie dostaniesz
każde zasilanie od mobilnego sprzętu na pojedyńcze, niskoprądowe napięcie..."
jest to podsumowanie informacji które można było wyciągnąć ze zdjęcia
Lampka z przewodem zasilana wtyczką dwu-kołkową z instalacji pokładowej pojazdu..." mieści się jak najbardziej w takiej definicji
jednak ryzykowne wydaje mi się jednoznacze przypisanie tej wtyczki do Lampka z przewodem zasilana" bardziej stawiam" niż lampka".
Osobiście posiadam starą RBM, i miałem do czynienia ze złomem radio tech z lat 50-tych, napatrzyłem się na ciut starsze. Samo rozwiązanie jest klasyczne. Problem można sprowadzić do dwóch kołków". Najprościej zewnętrzne źródło zasilania, jednonapięciowe". A czy to lampka, czy prosta łączność, czy podświetlenie celownika to inne zagadnienie.
Napisano
Robię w branży to wiem, choć obecne konstrukcje są zupełnie inne.
Zapytałem, bo oczywiście nie można wykluczyć zasilania innego odbiornika niż lampka, jednak chcąc pomóc autorowi, trzeba opierać się na faktach:
1. Średnica otworu na przewód 10 mm- gruby, pewnie gumowy (OW) taki stosuje wojsko: Bumar, HSW itp.
2. Średnica wewnętrzna nakrętki 33 mm- jeśli rozstaw kołków jest około 18 mm, to bardzo podchodząca informacja
3. Jakość wykonania (mosiądz), rodzaj nakrętki, przypomina mi rozwiązanie niemieckie, choć nie wykluczone np. polskie lub rosyjskie. Nie wykluczone, że nie od pojazdu a np. samolotu, dlatego też liczę, iż inni też włączą się do dyskusji. Może ktoś ma kompletny zestaw?
:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie