Frozzer Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 ja tu m38 nei widze, tylko m35 z zerzartym nakarczkiem
beaviso Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Słowo o wątku gdańskim".Otóż, członek jednego z oddziałów HG, które wyrwały się u boku 83.ID z Grudziądza, opisuje swój oddział jako Fallschirmjaeger". Z przytaczanych przezeń danych liczbowych, oraz przebiegu kolejnych potyczek, można wnioskować że oddział ten to Regiment 1 brygady E.u.A. Pada stwierdzenie wprost, że byli oni falszirmjegrami.Jeżeli chodzi o liczebność, to facet pisze iż jego watacha" liczyła w styczniu 600 chłopa, w połowie marca, później przed walkami na przedmieściach Gdańska już tylko 150 chłopa, natomiast w pierwszych dnia kwietnia (Krakowiec/Sobieszewo) raptem 40.W dn. 17.03.1945. panowie trafili do Gdańska, do Emaus, gdzie dołączono do nich ludków z Luftwaffe z obsługi wrzeszczańskiego lotniska. Wieczorem 18.03. połączony oddział przerzuconow rejon Oliwy, do Świeżej Wody. Spędzili tam tydzień, a ów spadochroniarz utrzymuje, że pośród ich stanowisk znajdował się unieruchomiony z braku paliwa i okopany Tygrys" (tak dokładnie nazywa), który ustrzelił 12 wozów radzieckich.Po walkach miejskich (Oliwa - ul. Grottgera)oddział trafił na Stogi, do Krakowca, potem Sobieszewo, Junkeracker (Junoszyno), i Świbno, skąd przerzucili ich na Hel (14-15.04.)Mam nadzieję, że trochę uporządkowałem postrzępioną wiedzę. O oddziale artylerii nie wiem nic ponadto, że zwał się Art.Abt. I/32 der Pz-Fsch. Brig. HG i miał pod koniec lutego do dyspozycji 8 dział kalibrów 7.5 cm oraz 10.5 cm.pozdr, M.
sten Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Masz racje Frozzer to to niejest M38 zasugerowale sie opisem.Sorry
the_tuna Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 beaviso...zgadza się byli na wyspie sobieszewskiej...dla potwierdzenia tablica...co do tego czy byli oni Fj...to częśc z nich napewno...w skład brygady wchodził 21 spadochronowy batalion saperów do zadań specjalnych..a także kadra batalionu treningowego..w batalionie treningowym(szkoleniowym)byli specjaliści sciągnięci ze wszystkich jednostek w tym spadochronowych...fakt iż te jednostki zostały w twierdzy Graudenz do końca..ale jakieś niedobitki mogły przedostac się do lini zajmowanych przez 1 regiment HG...do brygady HG włączano cały czas jakieś uzupełnienia-śmiertelnośc tych odziałów była bardzo wysoka,ze względu na niedokończone szkolenia-w grudziadzu włączono np..wszystkie niedobitki luftwaffe z terenu twierdzy a także tych którzy przedostali sie tam z Torunia...ps.na tablicy nie pisze ers.u.ausb. dlatego iż po walkach po drugiej stronie wisły w momencie kiedy reszta jednostek cofała się do Grudziądza Fsch.Pz.Gren.Rgt.1 HG osłaniał tyły wiążąc znaczne siły radzieckie...po tym wyczynie pierwszy regiment rozkazem dowództwa armii za swe zasługi został pełno wartosciową jedniostką....pozdrawiam Chinczyk[the_Tuna]
darnok Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 witajcie,jestem nowy w tym szanownym Towarzystwie,chociaż przysłuchuję się Forum od dłuższego czasu.Zelig napisał:To ten fragment z Eroiki".Ja tam wolę wierzyć, iż ten hełm był naprawdę w Powstaniu.Możliwe, mój ojciec biegał w takim w operacji Burza, trochę to bardziej na wschód ale zawsze. M38 były wygodniejsze i mniej się kojarzyły z okupantem, polskich wrześniowych nie było zbyt dużo.Na tamtym terenie ze F-J-mi wycofującymi się na Mejszagołę walczyło z dużymi stratami zgrupowanie Węgielnego pod Krawczunami nad Białą Waką.BTW- jak była mocowana wkładka z gąbki, czy była klejona do dzwonu? czy jakoś inaczej.pozdrawiam
siekierz Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Witam !!! Panowie a skąd się wziął E.u.A.RGT.1.H.G. w walkach w kotle świętomiejskim pod Heiligenbeil ?Czy ktoś może odpowiedzieć na to pytanie ?Patrz wątek: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=157561Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
beaviso Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 A kidy miały one miejsce?Ten, który wyrwał się z Grudziądza na zachodni brzeg Wisły miał na pewno inny szlak bojowy.
siekierz Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Witam !!!Walki o Heiligenbeil (Mamonowo)to okolice od 20 marca 1945 r.Niesmiertelników, które są tam znajdowane E.u.A.RGT.1.H.G. teoretycznie nie powinno tam być !?Pozdrawiam !!! SIEKIERZ
beaviso Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Powiem tak:Na początku marca walczyli w okolicach Gdańska, potem odpoczywali sobie gdzieś z tydzień, a potem - jak pisałem wcześniej - pozostałych 150 luda zawieźli do samego Gdańska. Blachy HG znajdowano podobo także i pod Gdynią... bardzo możliwe, że zawędrował tam ktoś razem z 83.ID, którą spod Gdańska, po chwili wytchnienia, przerzucono na południowe rejony Gdyni (Kack). Ale Mamonowo - nie sądzę aby trafili tam ludzie z tego oddziału, bo w marcu musieliby przepychać się pod prąd radzieckiego natarcia. Przecież nie wylądowali tam na spadochronach :-))) O ile nie trafili tam jeszcze w styczniu. No... Nie wiem co i jak!pozdr, M.
siekierz Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 WITAM !!!W tym całym zamieszaniu informacyjnym gotów już jestem sądzić, że mogły to być jakieś uzupełnienia, wchodzące w skład Pz.G.D. 2 HG. W sposób naturalny ta jednostka była najbliżej tego miejsca walczyła w północnej części kotła świętomiejskiego i wycofywała się na północ od Heiligenbeil przez półwysep bałgijski. Może dysponujesz dokładniejszymi informacjami na temat walk tej jednostki w kotle śiętomiejskim.Serdecznie Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
beaviso Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Niestety, tamten rejon jest na razie dla mnie obcy.
mmsim Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 czescczy komuś z was udało sie trafić m38 na terenie polski?Jeśli tak to wrzucajcie foty i województwo gdzie wyszedł.Pozdrawiam
OnyX Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 no ja równierz jestem ciekaw ile sztuk orginalnych m38 jest wsród kolekcjonerów polskich myslicie ze wiecej niz 100? A tak wogule ile tego zostało wyprodukowane?pozdrawiam -=OnyX=-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.