Skocz do zawartości

IG FARBEN

Gość SD-2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktoś ma jakieś informacje dotyczące IG FARBEN w czasie 2-wojny światowej, co produkowali i gdzie?
Napisano
IG Farben to chyba obecna fabryka w Brzegu - zdaje sie ten temat byl szeroko opisywny min. w Magazynie Explorator.

ale to chyba nie na tym forum to pytanie...

proscan
Napisano
IG Farben to nazwa chemicznego koncernu, który zdajsie istnieje do dzisiaj, a w czasie wojny jego najsłynniejszym produktem był: Ziklon B.
  • 1 month later...
Napisano
do koncernu IG FARBEN należały obecne Zakłady Azotowe w Kędzierzynie-Koźlu znane w czasie wojny jako Blechhammer South w nomenklaturze amerykańskiego lotnictwa.Produkowały izooktan. W szczytowym okresie produkcji w 1944 roku zatrudniały około 12000 ludzi.Produkowano również oleje syntetyczne ,smary ,glicerynę i formaldehyd do produkcji materiałów wybuchowych,kwasy tłuszczowe do mydeł,kleje syntetyczne,kauczuk,stężony kwas azotowy a w przyszłości również nawozy azotowe i paliwo rakietowe.Przeszkodziły w tym iestety"naloty amerykańskiej 15 Armii Powietrznej w drugiej połowie 1944 roku.Jeśli cię interesuje mam zdjęcie z rekonesansu po nalocie
Napisano
Dziadek mojej żony pracował w czasie wojny w tamtym rejonie jako robotnik budowlany własnie przy budowie fabryki benzyny syntetycznej. W 1944 zaczęły się naloty. Po jednym niedaleko ich baraków spadł strącony amerykański bomber. Niewiele po nim zostało bo się spalił. Jak go mierzyli to miał około 30 m rozpiętości i cztery silniki. Niemcy kazali wszystko dokładnie pozbierać i wywieźli gdzieś.
pzdr woyta
  • 1 month later...
Napisano
Sory ale zapomniałem hasła i nie mogę się zalogować jak możesz to podeślij mi zdjęcia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie