Skocz do zawartości
  • 0

co to jest POMOCY, co to za herb

rbl

Pytanie

Napisano

witam, jak w temacie: co to jest medal okolicznościowy, czy order z urwanym uszkiem? z jednej strony tarcza herbowa (co to za herb?) podzielona na trz. od lewej: krzyż, szachoenica, na dole coś jakby stylizowany orzeł, a wszystko to nakryte koroną i otoczone łańcuchem (?) z ozdobnymi kwadratowymi oczkami na dole (na godz. 6.00) coś jakby okrągła rozeta - podobizna jakiegoś odznaczenia. z tyłu napis cyrilicą ale chyba nie po rosyjsku: za usługe krajowoj ...o...y" z jakiego to okresu? z jakiego kraju? z jakiej okazji wybite? wszystkie info mile widzane

pozdr rob

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, jak w temacie: co to jest medal okolicznościowy, czy order z urwanym uszkiem? z jednej strony tarcza herbowa (co to za herb?) podzielona na trz. od lewej: krzyż, szachoenica, na dole coś jakby stylizowany orzeł, a wszystko to nakryte koroną i otoczone łańcuchem (?) z ozdobnymi kwadratowymi oczkami na dole (na godz. 6.00) coś jakby okrągła rozeta - podobizna jakiegoś odznaczenia. z tyłu napis cyrilicą ale chyba nie po rosyjsku: za usługe krajowoj ...o...y" z jakiego to okresu? z jakiego kraju? z jakiej okazji wybite? wszystkie info mile widzane

pozdr rob

Napisano

Medal dla zasłużonego dla Królestwa Serbów Chorwatów i Słoweńców (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca; Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца).

Napisano
Na rewersie prawdopodobnie Słudze Królewskiego Dworu?
Postaram się znaleźć kto i kiedy stosował te odmiane herbu.
Napisano
witam i dziekuje za odzew, też stawiałem na Bałkany, ale nie chciałem nic sugerować. ciekawe by było kiedy ten medal nadawano moze I wojna ???

pozdr robal

ps mile widziane wszystkie sugestie

ps ps obok wyszedł (nie mi) Bałkański pieniążek z 20-lecia miedzywojennego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie